Receptes carbasses XXXVIII

S'acosten els àpats de festa , per Nadal i Sant Esteve cal seguir la tradició culinària de l'escudella i el rostit , els canalons , etc. Són dies de descontrol en els menjars ,però ja tindrem temps de tornar-nos a posar a l'hora i més amb la crisis. Ara bé , per cap d'any potser podem trobar menús econòmics i que amb quatre cosetes quedin ben lluïts,per celebrar l'entrada de l'any,vigilant de no gastar massa.

Per seguir la tradició de diferents llocs , costums culinàris que ens poden anar bé.

Crema de llenties amb crosta de formatge i encenalls de pernil
A Itàlia és tradició per cap d'any menjar-ne , un menjar econòmic però molt i molt bo.

Ingredients:


100g llenties
2 pastanagues
2 cebes
2 patates
1 tros d’api
1 litre de brou de verdures o maggi
Sal i pebre
Julivert a trossets
50 gr de formatge ratllat emmental (o del vostre gust)
tires de pernil (no cal que sigui del bo , a les botigues trobareu puntes de pernil a millor preu)
oli

Preparació
Bollir les llenties en el brou (caldo de verdures)
Talla les verdures i fregeix per 10 minuts
Posa les verdures al caldo I bull fins que estiguin toves.
Afegix el julivert a trossets
Passa la barreja pel passapurés fins que quedi com una crema. (pots afegir més aigua bullida si t’agrada més com una crema.

Per la crosta de formatge : poseu en un plat pilotets de formatge i coure'ls al microones a màxima potència 1 minut (aprox) , us quedarà el formatge fos com una placa,la traieu amb un ganivet amb cura i la poseu al cim del plat de la crema , amb encenalls de pernil saltejats.

Pollastre al cava amb llimona i gingebre
Ingredients
1 pollastre sencer net
1 ampolla de cava
1 gingebre fresc
4/5 patates grosses per coure
1 llimona
sal i pebre
oli

Preparació

Es ratlla el gingebre
Es tallen les patates amb pell i les col·loqueu en una safata d'anar al forn en forma de llit,les salpebreu i afegiu en gingebre ratllat.
Col·loqueu el pollastre ,de manera que el forat us quedi mirant cap a vosaltres,salpebreu-lo i afegiu el gingebre generosament,afegiu un raig de cava.mantenint la posició introduir la llimona a manera de tap.
Col·loqueu el pollastre damunt les papates i acabeu d'abocar el cava.
El forn el pre-escalfeu a 150º , coure el pollastre uns 75-80 minuts , anar girant-lo cada 30 minuts aprox.
Trinxar i servir calent... de guarnició poden fer una mica d'arròs basmati ,integral ,etc als gustos.