Diada castellera a Bordils ; la tercer regional del món casteller malgrat l'il·lusió



El dissabte a la tarda ens varem acostar a la vila de Bordils , aprop de Girona, per veure la diada castellera de la Festa major,la primera diada castellera en motiu de la festa major. Les colles convidades eren els Xerrics d'Olot (que actuaven com a "colla local") i els Nyerros de la Plana ,aquestes colles ocupen la posició 42 i 48 del rànquing del webcasteller. El nivell de les colles és del més baix del món casteller amb la torre de sis com a màxim castell,una cosa es que les colles justegin,que el nivell tècnic no sigui cap cosa de l'altre món o fins i tot dolent,però si a més hi afegim problemes de l'organització : retard de quasi 2 hores sobre el programa previst , des-coordinació amb l'ambulància que casi fan suspendre la diada i el fet de tallar les rondes per temes de temps...
Els Xerrics varen sortir de plaça amb 2 castells (el 2d6 i un 3d6 amb agulla fet al segon intent després de desmuntar un cop) i per banda dels osonencs el resultat és encara més pobre ,un intent desmuntat de 4d6 ( l'estrena d'un dos va fer dubtar a l'anxeneta... masses dubtes ) i com a única construcció el pilar de 4 de cloenda,molt trist.
Els nyerros anaven molt curts de camises,una trentena estirant molt .Els olotins una cinquantena sent generosos...també molt pocs a 15 dies del Tura,la seva diada més important.
Però a mitjans d'agost ,un dissabte a la tarda ,en un poble lluny de casa de les colles i sense cap al·licient tècnic ... només falta que hi afegim els problemes organitzatius. Malgrat la voluntat d'aquestes colles petites ,dels seus castellers ,de l'afició que s'hi posa per part de la gent que tira del carro de les "entitats",aquestes diades representen la tercera regional del món casteller. El cercle de diades més dures,:amb poc públic,desconeixedor en la seva majoria del món casteller,amb pocs recursos,sense cap difusió ni ressò...
Aquesta setmana han tingut lloc diades tradicionals com Sant Magí,El Catllar,L'Arboç... fins i tot diades amb molt de públic com la de Gràcia i Igualada. Però també hi ha hagut la diada de Bordils (cada setmana hi ha unes quantes,hi ha molts més "Bordils" del que ens pensem...)
En aquestes places desconegudes i oblidades de les grans colles,és on malviuen les colles petites del nostre país més de la meitat de les 51 colles d'aquesta temporada.
Després vindrà el proper diumenge,Sant Fèlix,plaça plena i retransmissió per TV3,especials de Quarts de Nou ,del Va de Castells,etc...però també hi haurà castells al Bordils de torn. Amb castellers que hi posen també tota la seva il·lusió i voluntat.Es "relativament" senzill posar-se la camisa per Sant Fèlix,anar amb la teva colla a fer el 2d9fm, el 5d9f, el 3d9af , el 4d9af o el 3d10...encara que no s'aconsegueixi. Lo complicat,lo veritablement dur es agafar la teva camisa i la faixa i anar a algun racó del país a fer un 3d6 ,de vegades fins i tot sols,sense públic.
Aquesta feina de "casteller base" fent el símil amb el futbol base,fa que la difusió del món casteller sigui cada dia més i millor. Porten - i portem,que la meva colla també té els seus "Bordils"- l'afició castellera allà on ningú s'havia acostat mai.




Feina feixuga,dura i poc reconeguda per aquestes colles "low cost", encara més en temps de crisis , quan fins i tot costa trobar places com Bordils per anar a actuar.

1 comentari:

salats ha dit...

D'alguna manera o altre totes les colles "noves" (fora de l'influència castellera tradicional) hem començat jugant a tercera regional. Per sort o per desgràcia, algunes han pujat de categoria i moltes han tornat a baixar, però no podem saber, demà, qui seguirà a la zona baixa i qui es mantindrà als llocs d'ascens de categoria.

Salut, sort, visca la tercera regional i el Sant Fèlix des de tribuna.