Calçots i calçotades...típic "casteller"

De Valls : castells i calçots

El proper diumenge 27 es celebrarà la festa del calçot a Valls,obrint així la temporada de les calçotades al nostre país. L'origen de la festa te diferents versions però la més coneguda atorga al pagès anomenat Xat de Benaiges,que va viure a Valls a finals del segle XIX,va posat "casualment" unes cebes al foc. Alguns ho daten a les acaballes del segle,cap al 1898 (Referència treta del llibre "La cuina dels calçots" de l'editorial Cosstetània,col·lecció El cullerot,de Joan Jofre i Agustí Garcia),així doncs aquets any 2008 les calçotades farien aproximadament un segle d'història,
El calçot es el grill de la ceba que es va calçant a mesura que creix. La relació dels calçots amb el territori es total,es mengen els mesos de gener,febrer i març (encara que avui en dia la temporada als restaurants s'ha allargat massa i tot...),es couen amb les "sobres" de la vinya després d'espurgar els ceps: els sarments o rodals. I es mengen acompanyats d'una salsa típica,la salvitxada o bé amb romesco. Fou a partir dels anys 50 del segle XX quan els calçots i les calçotades s'escamparen per arreu dels Països Catalans des del seu bressol a l'Alt Camp.

Es un àpat social,una de les festes gastronòmiques més populars al nostre país i un aconteixement únic per compartir amb amics i coneguts.De fet ens permet retornar una mica a la nostra infantesa ,menjar amb els dits,"embrutir-nos" amb els calçots cremats pel foc... i naturalment com diu la frase del cineasta català (ara no recordo si era Bigas Luna o Ventura Pons!!!) es una de les tres coses que els catalans fem mirant al cel: Mirar els castells,beure en porró i menjar calçots.
Per acompanyar els calçots es sol fer carn a la brasa,botifarres i xulla o cansalada virada.Les postres al gust de cadascú,però millor si les acompanyeu d'una bona garnatxa empordanesa,es una debilitat...

A Valls el dia de la festa de la calçotada es duen a terme 3 concursos diferents,el de millor cultivador,el de millor salsa i el de menjar més calçots (el més espectacular)...si decidiu passar per Valls no deixeu de veure aquest concurs,endrapen quasi 300 calçots!!!! per poder guanyar!!!!

Recepte de la Salsa de calçots SALBITXADA
Nota important: la salsa s'anomena "salbitxada" quan si posa bitxo,sinó hi ha qui li diu tant sols "Salsa de Calçots"

Ingredients:

Una cabeça d'alls, dos pebrots de romesco i un bitxo secs, dotze ametlles i dotze avellanes torrades, una llesqueta de pa sec, tomàquet madur escalivat o de conserva, un bon raig d'oli, una mica de vinagre i sal al gust.

Preparació:

S'escalden els pebrots i el bitxo, s'obren i se'ls treu la polpa amb la punta del ganivet. Es posa al morter, junt amb les dents de l'all pelades, el pa sec i les ametlles i avellanes. Es pica bé, fins que resulti una pasta homogènia. Llavors s'hi barreja el tomàquet ratllat, l'oli, el vinagre i la sal.


Vídeo per veure la preparació de la Salsa,el nom de Salvitxada o Salbitxada depèn del lloc,coses del territori!!!



Festa de la Calçotada a Valls,un plaer gastronòmic



Enllaç a la web de la Calçotada de Valls 2008












Enllaç de podcast del programa "Tàpies Variades" de Catalunya Ràdio on es parla dels calçots