Fira de l'Aixada 2010 a Manresa ...cap de setmana


Mostra un mapa més gran

El proper cap de setmana començaran a Manresa,la capital del Bages,la Fira de l'Aixada i alguns actes de les Festes de la Misteriosa Llum (Les Festes de la Llum...popularment!!!).
Les Festes de la Llum, que se celebra entorn del 21 de febrer, rememora el miracle segons el qual, ara fa uns 500 anys, una llum provinent de Montserrat va entrar a l’església del Carme. D’aquesta manera es resolia el conflicte que havia interromput la construcció de la Sèquia de Manresa que els enfrontava al Bisbat de Vic.

Aigua i llum són els símbols d’aquesta festa que, els darrers anys, s’ha renovat de manera impressionant amb l’organització de la Fira de l’Aixada.

En aquesta festa, que se celebra el dissabte i diumenge , el barri antic de Manresa s'omple d'artesans, mestres d'antics oficis que fan demostracions de les seves arts, funambulistes, joglars i altres elements i atraccions del repertori medieval.

Els carrers plens de bullici, ambientats i engalanats com si de nou ens trobéssim en ple segle XIV, les olors i la música d'altre temps transporten el visitant al cor mateix d'una festa popular molt viva, plena d'activitats, per a nens i per a grans, i amb sorpreses constants.
Us indiquem l'enllaç per veure el programa sencer:



A destacar la participació de la colla castellera dels Tirallongues de Manresa , a la Plaça Europa tant el dissabte com el diumenge amb les Històries Castelleres , no us les perdeu !!!



Podeu descarregar-vos el pdf a l'enllaç:
Programa Fira de l'Aixada Manresa 2010

"Des de fa més de mil anys que hi ha notícia de Manresa i dels seus mercats, que van fer de la nostra ciutat un important punt de trobada -d’intercanvi, de comerç, de lleure... I amb tot, aquest creixement de la Manresa medieval també tenia entrebancs. Per això ens aturem un moment al segle XIV: una intensa sequera feia anys que ens castigava fins que els manresans d’aleshores tingueren una feliç pensada: portar l’aigua del Llobregat des de Balsareny mitjançant una sèquia. Amb el permís del rei Pere III, les obres de la sèquia van avançar aviat, però foren sobtadament aturades pel bisbe de Vic, que no volia que passessin per les seves terres. L’enfrontament s’anà fent fort, i el bisbe fins excomunicà la ciutat. Aleshores -diu la tradició- arribà la misteriosa Llum, des de Montserrat i fins l’església del Carme. I al darrera, el penediment del bisbe, el final de les obres, l’arribada de l’aigua... Tot això ho podeu sentir i veure cada any a la Fira de l’Aixada. Un miracle medieval absolutament modern: l’enfrontament d’uns ciutadans fins contra el cel per tal de transformar la realitat. Benvinguts, doncs, a la ciutat lliure de Manresa! La Molt noble, molt lleial i benèfica! Passegeu entre més de 170 parades d’artesans i comerciants. I estigueu atents a tots els seguicis, al migdia del rei Pere III de Catalunya, o el del bisbe de Vic, cada tarda. I deixeu-vos sorprendre a qualsevol lloc per espectacles itinerants, personatges insospitats, canvis de guàrdia als portals, balls i jocs..."