1a.Setmana de la Tòfona a Centelles


Mostra un mapa més gran

La setmana del 15 al 21 de desembre a la vila osonenca de Centelles podrem coneixer (i tastar!!!) més coses d'un dels "fruits" del bosc més apreciats: la Tòfona.
Segons l'Enciclopèdia Catalana una tòfona és un gènere de fongs subterranis en forma de tubercle berrugós o llis,així doncs no és un fruit sinó un parent dels bolets i per la forma de les patates...per dir-ho ràpidament.
Osona ha sigut sempre un punt de referència a tot el país per la tòfona,si a finals del segle XIX el mercat de centelles marcava els preus d'aquests tubercle a tot l'estat ara ho fa el de Vic,però tot queda a terres osonenques...
El programa d'actes de la setmana és força complert,un petit esbos:

Divendres 19 de desembre
a les 19.30 Xerrada-Taller sobre la Tòfona a càrrec de Fina Vila,a la Biblioteca


Dissabte 20 i Diumenge 21 de desembre
a partir de les 10.00 matí,Fira de la Tòfona,Agroalimentària i de Nadal,al Passeig i a la Sagrera
tot el dia.

Diumenge 21 de Desembre
Espectacle de Nadal a càrrec de Pau Riba

Durant tota la setmana també podem veure i tastar coses:

Exposició "Plantacions de tòfona negra" a la Biblioteca
Cuina de la Tòfona als restaurants i comerços locals
Bar restaurant El Portal,Bar Restaurant La Palmera,Bar Restaurant la Violeta,Menjars i llegums Anna,Plats per emportar Ca la Rosa,Plats per emportar Can Guixa,Plats per emportar La Cuineta,Queviures Casa Esteve,Restaurant El Racó del Pi,Restaurant La Tosquera i Restaurant Les Brases.

Podem aprofundir més en el tema de les tòfones amb el podcast del programa "Tàpies Variades" de Catalunya Radio dedicat a les tòfones.


Vídeo de les III jornades sobre la tòfona fetes a Portell al 2006



Ou amb Tòfones

Ingredients

Patates
Ous
Pebre blanc
Nou moscada
oli d'oliva suau
tòfona

Preparació
Preparar un puré amb patates bullides en aigua salada i ben aixafades i aromatitzades amb pebre blanc, nou moscada i oli d’oliva suau.
Abans de servir, ratllar la tòfona, i posar el puré a la base del plat. A sobre, un ou ferrat acabat de fer, amb les puntes torrades però el rovell cru, i més tòfona ratllada per sobre.
Posar amb moderació i treure a la taula el ratllador amb una tòfona perquè cadascú s’hi acabi d’afegir la que li vingui de gust.
És un plat senzill però extraordinari amb tòfona negra


Pollastre amb tòfones

Ingredients

1 pollastre de pagès
1-2 tòfones
1 copa de brandi
suc de rostit
oli o llard
sal
pebre

Preparació

Amb una cassola hi posem el llard i sofregim el pollastre .Un cop ben daurat treiem una mica el greix de la cassola i afegim el brandi deixant-lo reduir.Tot seguit afegim el suc del rostit i les tòfones,senceres i petites.Tapem la cassola i ho deixem coure lentament una hora fins que el suc quedi consistent.