La Quaresma.Temps de Bacallà

























Des del passat dimecres de cendra fins el diumenge de Rams, ja tenim la Quaresma a sobre,ara ens queden 7 setmanes de dejuni,antigament no es podia menjar carn i una de les menges més valorades era el bacallà,sobretot per una qüestió de conservació.

La figura de la Quaresma es sol representar amb un Bacallà a la ma.
El bacallà salat ha esdevingut potser l'única manera que antigament es podia menjar peix a l'interior (deixant a part els d'aigua dolça) gràcies al "salat", a Catalunya ha esdevingut un plat importantíssim dins del nostre receptari nacional..

No ens podem perdre visitar les "bacallaneries" dels mercats com el de la Boqueria,Mercat de la Llibertat,etc on ens explicaran els diferents talls del bacallà i la manera de cuinar-lo millor.



El Bacallà

Aquest peix blanc, reconegut per les seves qualitats alimentàries i calòriques, és un bon substitut de la carn i s’ha convertit en un símbol del temps quaresmal. Avui es menja bacallà durant tot l’any, però potser és durant aquests dies quan se’n menja més. S’acostuma a posar en remull moltes hores abans per treure-li la saladina i pot ser
guisat de moltes maneres, amb arròs, patates, pèsols, a la brasa, etc

D’entre els plats cuinats amb bacallà en destaquen alguns que s’han fet cèlebres en molts indre
ts: el “bacallà a la cassola”, “l’arròs amb bacallà”, el “bacallà amb patata” i també els “bunyols de bacallà amb all i julivert.”






Proposem dues receptes de bacallà per anar provant....de moment:

Vídeo del Bacallà amb Samfaina



Vídeo del Bacallà amb panses


Bacallà a la llauna

Ingredients:

Bacallà salat (morro), farina, alls, julivert, pebre vermell, vi blanc i oli.

Preparació.:

Es dessala el bacallà durant tres dies, canviant-li l'aigua cada dia. Quan està dessalat, s'eixuga, s'enfarina bé i es fregeix a la paella amb oli suficient. Un cop fregit, es posa en una llauna del forn. En una paella petita amb una mica d'oli, es fregeixen unes dents d'all, tallades a làmines, fins que siguin rosses. Llavors es tira una cullerada de pebre vermell a la paella, se li dóna una bona remenada i s'hi afegeix un raig de vi blanc. Quan hagi reduït una mica, es tira sobre el bacallà. Llavors s'hi escampa una mica de julivert picat s'enforna una estona, fins que el bacallà es confiti amb el suc.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Carles el punt de llibre de Pagès del bacallà NO EL TENIM, ja saps que et tocarà oi !
I els calçots quan toquen ?
Domènec