Receptes Carbasses XIV

Proposem un menú de cap d'any "casteller"...

Carpaccio de PINYA amb salmó

Ingredients

1 pinya natural (encara que quedi lleig dir marques comercials,si no voleu jugar a la loto trieu una Delmonte)
1 medalló de salmó
60 gr vinagre balsàmic >oli d'oliva
suc de la pinya
mel
sal
pebres en gra
olivada (opcional,es aquella pasta d'olives negres...com un paté)

Preparació

Filetejar el salmó,envolteu en paper film i congelar.Per emplatar talleu a llesques primes >Tallar la pinya a rodanxes ben primes amb una màquina de tallar embotits,posar en una plata i afegir suc de la pinya i unes gotes de llimona perquè no es tornin negres.
Deixar macerar amb el suc de la pinya,afegir el salmó i una vinagreta feta amb el vinagre balsàmic,20 gr d'oli,suc de la pinya,una culleredeta de mel,sal i pebre en gra (es pot fer amb un assortit de pebres,això depèn del gust de cadascú...)." >Emplatar amb la pinya sota,el salmó al damunt i regat amb la vinagreta,afegiu si voleu unes "taques" d'olivada per decorar.


TRONC de Lluç al forn i cloïsses

Ingredients per a 4 persones
4 troncs de lluç
4 patates
2 cebes
sal
oli
Per a la picada
1 grapat de nous
julivert
safrà
1 got de vi ranci
2 grans d’all

Per a les cloïsses
250gr de cloïsses
julivert
pebre negre
1 copa de vermut blanc

Preparació

Per començar, fregiu les patates a la paella.
Mentrestant, per fer la picada, poseu dos grans d'all i sal en un morter i piqueu-ho. Tot seguit, afegiu-hi les nous, el julivert i uns brins de safrà i torneu a picar-ho. Després incorporeu-hi el vi ranci.
Quan les patates estiguin rosses, retireu-les de la paella i fregiu-hi les cebes. Després poseu-la en un plat damunt de les patates. Tot seguit, afegiu-hi una mica de sal, el lluç i la picada. Finalment, poseu-ho al forn uns 15 minuts a 180 graus i, passat aquest temps, ja podreu servir el plat.Prepareu mentrestant les cloïsses amb una cassola al foc,afegiu la copa de vermut i deixeu que s'obrin amb el vapor del vermut,afegiu una mica de sal i pebre al gust...retireu les que estiguin tancades,servir d'acompanyament al lluç encara calentes.

POM de gelats de nata i mandarina,amb xocolata i ANXANETA de caramel

Ingredients

0,5 l de gelat de nata
0,5 l de gelat de mandarina (o taronja,al gust)
250gr de xocolata negre per fondre
60 gr de sucre moreno
fruits del bosc per decorar,cireres,etc al gust

Preparació

talleu els gelats en forma de caixetes d'uns 5 cm d'alçada per 3cm d'amplada i 2 cm de gruix
Foneu la xocolata negre al bany maria o millor i més ràpid al microones
poseu el sucre en un caçó al foc per fondre i fer caramel,quant estigui fos agafeu una forquilla i feu tires regalims de caramel damunt del marbre de la cuina,deixar refredar fins que torni a tenir consistència sòlida.Tallar trocets grossos i reservar.
Per muntar el plat,agafeu els troços de gelats i munteu una estructura de pom de dalt casteller,com si fossin peces de domino...Afegiu la cirera com a anxaneta i incorporeu el caramel per sobre....regat amb xocolata calenta al gust. Serviu els plats sense la xocolata i tireu-la a taula en el darrer moment.