CAP A LES FESTES DEL TURA,CAP A LA GARROTXA



El dia 8 de setembre ens veurem a les festes del Tura a Olot, terra de ratafies,fesols i bressol de "l'homus garrotxí"


No cal buscar cap gran excusa per anar a donar un vol per la Garrotxa,personalment tinc la sensació d'entrar en un territori on el temps sembla que s'atura,es torna més lent i tens la sensació que es viu a un ritme més humà que a altres comarques del nostre país...que saben agafar-se la vida molt bé,em fan enveja,enveja sana però enveja...
I si amés a més,coincidim amb les Festes del Tura no cal dubtar ni un moment,agafem la bossa amb la faixa,la camisa,els mocadors,etc i cap a Olot falta gent,ara bé,com que els castells no son fins la tarda podrem aprofitar per aturar-nos a certs llocs "imprescindibles" de la Garrotxa,sobretot des d'un punt de vista gastronòmic (cal que la faixa no se'ns afluixí a mitja actuació!!!!) aprofitarem per omplir el rebost de productes autòctons,imatges captivadores i records inoblidables.


Sortirem de la comarca cap a Roda de Ter enfilant cap a L'Esquirol direcció a Olot,la primera parada que proposem es al poble de Santa Pau dins del parc volcànic de la Garrotxa,des de l'aparcament del Pont podrem iniciar la caminada pel parc ,on podrem deixar-nos envoltar de la tranquil·litat de la zona,recuperar forces esmorzant una mica i relaxar-nos,a la tarda i vespre-nit ja ens animarem prou a Olot entre els castells i la festa del Tura,no us deixeu de visitar el poble de Santa Pau d'origen medieval,les activitats possibles a més de les caminades són variades ,us destaquem un enllaç amb molta informació sobre què podem fer...en tornar podrem aturar-nos a omplir el rebost de productes típics de la cuina de la Garrotxa: els fesols de Santa Pau,els fajols (per fer farines),bolets,ratafies,embotits,etc... n'hi ha per a sucar-hi pa en aquesta comarca!!!,per anar a dinar us proposem diferents restaurants pròxims a Olot,la recomanació particular es que tasteu la cuina del restaurant Els Ossos..no us decebrà,de ben segur!!!















Un cafè i una ratafia per pair abans d'afrontar els reptes que ens proposi la tècnica per aquesta jornada....a les 18.00 a plaça,enfaixats i a punt!!! Actuarem davant l'església de Sant Esteve,la cruïlla del carrer Sant Rafael i el carrer de Sant Ferriol,encarant cap al carrer de l'escultor Miquel Blay.

Una curiositat;degut als terratrèmols del 1427 i 1428 va quedar totalment destruïda la vila i les rodalies,la reconstrucció de la nova vila d'Olot es va fer a partir de l'alou de la Pia Almoina,una institució caritativa i això va permetre als olotins i olotines escapar del domini de l'abat de Ripoll i estalviar-se de pagar els tributs,així la construcció de la nova vila va afegir el conjunt parroquial de Sant Esteve dins el nucli urbà...però com sol passar al final l'abat es va sortir amb la seva i van haver de tornar a pagar.

Després de l'actuació,es el moment per veure i visitar Olot,en plenes Festes del Tura,les barraques de les entitats (segur que els Xerrics hi son presents!!!),el carrer que uneix la Plaça Major amb les Rambles esta farcit de pastisseries,carnisseries,forns,per fer les darreres compres d'embotits i pastissos,fets els deures gastronòmics ara ja podem enfilar cap a la zona festiva...alguna cosa per recuperar-se els assedegats i uns entrepans a barraques per recarregar les piles de cara a una nit de Festa a la capital de la Garrotxa.
Per no perdre'ns res aqui teniu l'enllaç amb la programació de les Festes del Tura 2007
,Aquest dia es el sant dels Adrià,Aurora,Fontsanta, Meritxell, Naixement, Nativitat, Núria,Queralt, Rut, Naixement de la Mare de Déu.Aquesta festa s'engloba dins de les festivitats de les Mares de Déu trobades




Santa Pau - Volcà de Santa Margarida - Can Xel

El complex arquitectònic que formen el castell, l'església i la plaça porticada va ser declarat conjunt historicoartístic l'any 1970. Bastit als s. XIII i XIV, el castell té planta quadrada, finestrals gòtics, torre mestra i pati d'armes. L'església de Santa Maria és gòtica, d'una sola nau, amb arcs que encara porten l'escut dels Oms i Parapertusa-Oms, antics senyors de la baronia. La plaça porticada, o Firal dels Bous, forma una mena de triangle de cases dotades de porxo per aixoplugar el mercat que va ser atorgat a la vila l'any 1297.

Anem a trobar l'inici d'aquest itinerari a l'aparcament proper a la vila vella, a la riba dreta del Ser. Travessem el pont, ens enfilem pel carrer del Pont, on val la pena fixar-se amb les llindes de pedra gravada de moltes cases del s. XVIII. Al capdamunt del carrer, tombem a l'esquerra, passem pel costat del dispensari municipal, sortim a camp obert, i seguim una estona la riba esquerra del Ser, aigües amunt. En tot aquest tram hi ha vistes molt atractives de la vila vella de Santa Pau.

Deixem a l'esquerra del camí el volcà de la Roca Negra. Està cobert per un alzinar muntanyenc a les parts assolellades, mentre que els obacs estan coberts per rouredes de roure martinenc i boscos caducifolis mixtos.

Al peu del volcà trobem una antiga gredera clausurada i poc després la font del Clavell. Passat el mas Collellmir, trobem una variant de l'itinerari que ens permet enllaçar amb els itineraris 1 i 5 passant pel vessant sud del volcà de Santa Margarida. El traçat principal de l'itinerari, però, ens duu fins a l'Àrea de Santa Margarida i fins a can Xel.

A l'Àrea de Santa Margarida té el seu inici l'itinerari 15, que duu a les grederes del volcà del Croscat. En canvi, si volem pujar al cràter del volcà de Santa Margarida, cal que seguim l'itinerari 1. Tots tres itineraris, doncs, es creuen en aquest punt i donen accés als dos volcans més significatius del Parc Natural.

Arribats al barri de can Xel, podem connectar amb l'itinerari 3, que dóna accés a la Fageda d'en Jordà i arriba fins a Olot i també hi ha l'inici i el final de l'itinerari 5, que duu al castell de Colltort i a Fontpobra.

Temps i quilòmetres

1) Tram principal

Km

Lloc

Temps

0

Aparcament del Pont (Santa Pau9

0 h 00 min

1,5

Volcà de Roca Negra

0 h 30 min

2,2

Variant als itineraris 1 i 5

0 h 45 min

3,06

Aparcament de Santa Margarida

1 h 00 min

4,63

Can Xel

1 h 25 min

2) Variant accés itineraris 1 i 5

km

Lloc

Temps

0

Aparcament del Pont (Santa Pau)

0 h 00 min

1,5

Volcà de Roca Negra

0 h 30 min

2,2

Inici de la variant

0 h 45 min

3,45

Enllaç amb els itineraris 1 i 5
(collet de Bassols)

1 h 10 min

Serveis

Altres punts d'interès de l'itinerari

Volcà de la Roca Negra, la Font del Clavell.

Bicicletes de muntanya i equitació

Practicables al llarg de tot l'itinerari.

Fonts

la font del Clavell i la font de Collelldamunt, aquesta darrera a l'aparcament de Santa Margarida.

Vila vella de Santa Pau

aparcament del Pont, WC.

Àrea de Santa Margarida

aparcament, bar-restaurant, hípica, carrilet turístic, càmping, WC.

Barri de can Xel

aparcament, restaurant, piscina.

Restaurants

(només s'inclouen els que es troben directament a l'itinerari)

Cal Sastre

Tel.: 972 680 421

Santa Margarida

Tel.: 972 680 270

Masnou

Tel.: 972 680 061

Restaurant can Xel

Tel.: 972 680 211

Bar-Restaurant can Gil

Tel.: 972 680 299

Per a més informació, dirigiu-vos als centres d'informació del Parc Natural.

Centres d'informació del Parc Natural

Casal dels Volcans
Av. Santa Coloma, s/n
17800 Olot

Tel.: 972 266 202
Tel.: 972 266 012

Can Serra (Fageda d'en Jordà)
Ctra. Olot- Santa Pau, Km 4
17811 Santa Pau

Tel. 972 195 074

Can Passavent
Volcà del Croscat
17800 Olot

Tel. 972 195 094