2009...Cuina en temps de crisi

Després de les festes nadalenques i de les "vacances" del bloc -sempre va be reposar una mica,desconnectar i pensar en altres coses...- comencem l'any 2009.
Segons tothom serà un any "dur" i complicat,arribarem a tocar el cul de sac d'aquesta crisi tant anunciada pels economistes i altres "visionaris financers" ,i el més trist de tots es que tant de bo toquem fons aquest 2009 i no s'allargui cap al 2010,2011...etc.
La cuina de casa,la dels àpats populars,trobades,fires,etc s'haurà d'adaptar a aquesta nova situació...però en realitat les receptes per temps de crisi són les de tota la vida de les nostres àvies,la cuina d'aprofitar TOT a la cuina...
El nostre país la cuina ha sigut durant molts anys una cuina de "supervivència",la quantitat de productes i la seva qualitat res tenien a veure amb aquests darrers anys de cuina de disseny i alta tecnologia...
Per anar agafant idees i recuperar hàbits ja oblidats us proposem unes quantes lectures,aquests llibres són una inversió que ens permetrà recuperar el seu valor amb escreix:

Dinars de tàper

Autora: Ada Parellada

Editorial Mina, col·lecció Sal i pebre

Vet aquí un bon llibre per a les mestresses de casa (masculines i femenines) que dinem amb tàper a la feina i que, a més, volem menjar bé. Hi ha receptes que potser són massa refinades i que les aficionades no farem mai, però hi ha bons consells i està ben editat.




Receptes entrelligades
Autor : Paulina Vergés de Echenique
EditorialCossetània Col·lecció El Cullerot

Quan es prepara un menjar, sempre n’acaben sobrant ingredients, ja siguin crus o cuinats. Aquest llibre vol recollir uns quants exemples. Primer elaborem un plat i, tot seguit, n’expliquem la derivació. Amb els mateixos ingredients bàsics es poden trobar dues solucions, dues combinacions diferents. Tot d’una, aquelles sobralles que ronden i rodolen per la nevera acaben reescalfades, si no hi ha altre remei, o descobrim que poden transformar-se en una nova, sorprenent i llaminera recepta. Llavors, fins pots tornar-te addicte als excedents! És aprofitar el temps de compra i de cuina. És assaborir dues vegades un ingredient que ens ha agradat. Aquest pla és apte per a molts paladars: els de butxaca minsa, els de temps limitat, els estalviadors, els que busquen relaxació i satisfacció a la cuina, els planificadors... Veurem com unes cloïsses a la marinera poden ser unes bones companyes d’un plat d’espaguetis o com un ànec amb cireres es transforma en unes fonedisses creps o com d’un bacallà amb samfaina en surten unes mandonguilles i... seguim? La llista és llarga i temptadora, plena de sorpreses substancioses, passeu full, doncs, per començar a gaudir-ne.


Menjar per un euro

Autor : Pep Nogué

Editorial Cossetània

En Pep Nogué s'ha convertit en un dels especialistes de la cuina amb fruita. Ens proposa aquest llibre de cuina variada i casolana i aposta pels productes de temporada i, especialment, pels que són bons al paladar i a la butxaca. En Joan Roca, un dels germans cuiners i propietaris d'El Celler de Can Roca, parla del seu company d'ofici en el pròleg del llibre.



A la cuina tot s’aprofita

Autora :Irene Gelpí

Editorial Columna Col·lecció Cuina

La idea del llibre és fer un recull de receptes fàcils per reciclar les sobres dels àpats i organitzar-ne un de nou. Ple de consells pràctics i amb moltíssimes receptes, hi trobareu idees que solucionen àpats improvisats, que converteixen allò que ens ha quedat d’altres moments en un recurs casolà i efectiu. Per estalviar temps i diners a la cuina.



Aquí teniu una entrevista del programa Tàpies Variades amb les escriptores Irene Gelpí i Paulina Vergés sobre "Cuinar amb les sobres?"







Aprofitem l'oferta que ens fa El Periódico de Catalunya,amb la col·lecció "Menjar bé gastant poc" .Els llibres tenen molt d'interès,estan publicats en castellà.
La col.lecció està formada per 13 llibres de 120 pàgines cadascun, essencials per arribar a final de mes sense renunciar a menjar de tot sense arruïnar-se.

El primer llibre ofereix idees per preparar àpats realment econòmics. Llegint Comer por un euro, el títol del primer volum de la col.lecció, s'aprèn a estalviar al mercat, a preparar fins a 40 receptes per menys d'un euro i a servir la taula amb molt d'estil i pocs diners.
Un consell bàsic que es podrà llegir a Comer por un euro és "planificar de forma correcta els menús abans de fer la compra". Una cosa tan senzilla com elaborar una llista abans d'anar al mercat és la clau per triar els aliments que realment es necessiten i que, en la pràctica, s'utilitzaran. Un altre consell, aquest molt pràctic i fins i tot estètic: fer servir plats de diferents colors per donar un toc modern i informal a la taula. No costa gens: es tracta tan sols d'una mica d'imaginació.
El diari n'ofereix avui dissabte el primer volum per 0,50 euros. La resta de les entregues s'oferiran els diumenges al preu d'un euro més un sistema de cartilla i sis cupons, que es publicaran a la contraportada del diari de dilluns a dissabte. Les cartilles s'oferiran cada diumenge, juntament amb el diari.

Calendari de publicacions:
COCINA DE TÁPER
El diumenge 18 de gener, per 1 euro més la cartilla completada amb sis cupons.
QUÉ HACER CUANDO SOBRA CARNE
El diumenge 25. Consells i idees creatives per aprofitar les restes de carn.
PLATOS EN 10 MINUTOS
El diumenge 1 de febrer. Receptes ràpides, imaginatives i que es poden elaborar en molt poca estona.
COCINA DE TEMPORADA
El diumenge 8 de febrer. Tot el que es necessita per rendibilitzar al màxim els millors productes de temporada.
QUÉ HACER CUANDO SOBRA VERDURA
15 de febrer. Idees per aprofitar fins a l'última fulla de verdura en plats saludables i lleugers.
COCINA PARA INVITADOS
El diumenge 22 de febrer. Tot el que cal perquè els àpats en família siguin un èxit sense haver-hi d'invertir gaires diners.
COCINA IMPROVISADA
El diumenge 1 de març. Propostes creatives amb els aliments que estiguin més a mà a la nevera.
COCINA CON CONSERVAS
El diumenge 8 de març.
COCINA PARA UNO
El diumenge 15 de març.
QUÉ HACER CUANDO SOBRA PESCADO
22 de març.
PLATOS FRÍOS
29 de març.
COCINA PARA NIÑOS
5 d'abril