Receptes Igualadines

La comarca d'Anoia és terra de conreus de secà,però d'una tradició industrial tèxtil. Gastronòmicament no te unes caracteristiques molt definides.Fins al punt que per trobar un plat tipic de la zona es va haver d'inventar un de nou : Les cebes farcides de l'Anoia ,amb dues versions una amb brandada de bacallà (per allò de la proximitat amb el Bages,capital del bacallà) i l'altre amb carn picada. D'uns anys cap aqui si que estant desenvolupant un plat amb un producte autòcton de la zona,el cigronet de l'Alta Anoia.aquest cop si que podem parlar d'un producte "pròpi" de la comarca,i molt i molt gustós,no deixeu de tastar-ho si podeu..

Cebes Farcides de l'Anoia

Ingredients

2 cebes grosses
2 tomàquets ratllats
150 gr de peix sense espines
8 cuetes de gambes
3 cullerades soperes de conyac del Penedès (per allò d'estar aprop)
1/4 l. de crema de llet
6 ous
sal i pebre
oli
nou moscada

Preparació

Escaliveu amb el forn ben fort les cebes ben grosses,encara que es cremi la primera pell de la ceba no passa res.Una vegada fredes,agafeu les primeres capes salpebreu-les i feu-les servir per folrar uns motlles individuals (tasses de cafè amb llet,flameres,etc).
Agafeu una part de la resta de les cebes i trinxeu-les i passeu-les per la paella,juntament amb el tomàquet ratllat.Afegiu uns dauets de peix (rap,lluç,tonyina,bacallà,etc) i les cuetes de gambes
Deixeu-ho tot ben salpebrat.
Al cap de 5 minuts afegiu un rajolí de conyac i 5 minuts després sense parar de remenar la crema de llet. Fora del foc afegiu els ous batuts i una mica de nou moscada.Rectificar de sal i pebre.
Farciu els motllos i poseu-los a coure al bany maria com un flam normal.

Cigrons a la Catalana

Ingredients:

  • 800 g de cigrons bullits (Cigronet de l'Alta Anoia)
  • 1 Ceba trinxada
  • 2 Tomàquets madurs
  • 2 Ous durs
  • 1 got de Vi ranci
  • Brou de bullir els cigrons
  • PER FER LA PICADA
  • Un grapadet d'ametlles
  • 1 Galeta
  • All
  • Julivert

Preparació:

Elaboració:
Feu un sofregit amb la ceba i el tomàquet en una cassola.
Quan sigui confitat poseu-hi el vi ranci i deixeu-lo reduir. Afegiu-hi la picada deixatada amb una mica d’aigua, els cigrons i una mica del seu caldo, de manera que els cobreixi lleugerament.
Al final, tireu-hi els ous durs partits.

Variacions:
S’hi pot afegir bacallà, prèviament saltat a la paella.
S’hi poden afegir panses prèviament remullades.