Fotos Diada Fires de Maig de Manresa 2009



La diada castellera de les Fires i Festes de maig de Manresa 2009 ha servit per veure el nivell de la colla de cara a afrontar aquest tram de la temporada tant carregat,de la Diada de La Central fins a Festa Major de Vic...queda molta feina per fer,però cal trobar-hi les ganes i motivació,per assolir els "vuits".
Sagals d'Osona : 5d7 , 3d7 per sota i 4d7 amb agulla
S'ha començat fent els pilars d'entrada a plaça a la Plaça de l'Om,per després anara fins la Plaça de Crist Rei on s'ha fet la diada castellera.
L'actuació d'avui dels Sagals d'Osona a la Plaça de Crist Rei de Manresa a començat amb un 5d7 a primera ronda descarregat amb ofici.
Un 3d7 aixecat per sota en segona ronda fet amb seguretat i solvència,sembla que la colla carbassa te pres molt be la mida a aquesta construcció i malgrat la seva dificultat tècnica el porten a plaça amb una gran confiança,és un dels seus castells "bandera" les darreres temporades.
En tercera ronda,un 4d7 amb agulla ha servit per arrodonir una diada que ha de marcar l'inici dels nous "sostres" de la colla,a rondes de pilars tres pilars de 4 un d'ells aixecat per sota.
A Manresa s'ha pogut veure dues colles més,la colla local dels Tirallongues de Manresa i els Capgrossos de Mataró.
Els seus castells han sigut aquests:
Tirallongues de Manresa : 3d7 ,4d7 amb agulla i 4d7
Cal felicitar als manresans pel 4d7 amb agulla descarregat,feia temporades que no el tenien a l'abast i la recuperació comença a ser més que evident.
Capgrossos de Mataró : 4d8 ,3d8 i 2d7 i un pilar de 6
De Capgrossos no cal dir gaire cosa,els castells que han portat a plaça estaven molt parats...de foto.No arrisca més del que la feina feta els hi ho permet...una colla molt solida i solvent,per això estan a on estan.

Diumenge 7 de juny 2a. Diada de La Central...els Sagals a casa!!!



El proper diumenge 7 de junt la colla castellera dels Sagals d'Osona actuarà a Vic,a La Central,la seva seu social i local d'assaig.Ja farà dues temporades que els carbasses estan a la seva nova casa i la passada temporada van convertir el local en plaça de vuit,descarregant el 4d8 a la Diada de la colla que per motius de pluja es va haver de traslladar de Centelles a Vic.
Així doncs,la casa dels carbasses te bones mides per la colla,esperem que el proper diumenge repeteixin els èxits i s'assoleixin els objectius.
Comptarem amb la companyia dels Castellers de Sabadell i dels Xicots de Vilafranca.
Aquesta diada del local ha de servir per enfilar un mes de juny amb forces diades i actes socials importants (Vic , Vilafranca ,sopar d'estiu, Gràcia) per encarar la diada de Festa Major de Vic del 4 de Juliol amb tots els efectius i construccions possibles...esperant veure castells de vuit solvents.
Diumenge 7 de juny
12.00 Diada de La Central amb els Sagals d'Osona , Castellers de Sabadell i Xicots de Vilafranca a Vic

La diada de diumenge 7 de juny conclourà amb un dinar pels castellers,acompanyants i amics que vulguin fer-nos costat (cal fer reserva abans,cliqueu aquí per més informació)

Els actes de celebració de la 1a. Diada Castellera de La Central,al local dels Sagals d'Osona,van començar el dissabte a la nit,amb un espectacle pirotècnic de les Fúries d'Ausa i un "karaoke" popular...
El diumenge va ser el dia dels Bastoners,Cercolets,la Mulassa i els Castellers (Xicots de Vilafranca,Xiquets de Reus i els Sagals d'Osona),per acabar amb un dinar amb participació de les colles.

Àlbum de fotos de la vigília de la Diada 2008



Àlbum de fotos dels actes tradicionals de la Diada 2008



Àlbum de fotos de la Diada castellera 2008



Aquí podeu bveure els vídeos de la jornada del 2008
Mulassa,Bastoners de Malla i Cercolets

Pilars d'inici de les colles i 5d7 i 3d7 amb agulla dels Sagals d'Osona

4d7 amb agulla i pilars de cloenda dels Sagals d'Osona

Xicots de Vilafranca ,3d7,2d7 i 4d7

Xiquets de Reus 3d7,4d7 i 4d7 amb agulla

Cuina de Festa Major a Llagostera...tornen les cassoles de festa!!!!


Mostra un mapa més gran

Llagostera és una vila i municipi de la comarca del Gironès.
Llagostera té una tradició gastronòmica molt arrelada al municipi i per això al llarg de l‘any es duen a terme diferents jornades gastronòmiques per tal de promoure el bon menjar i la cultura gastronòmica de Llagostera.
Ja hem parlat en aquest bloc de la Cuina de l'Escurat i de la Cuina del Bolet,el Mercat Romà .Però ara a Llagostera ens acosten a aquesta cuina de festa,més ben dit FESTA en majúscules...al nostre país les cassoles de rostit,les plates de canalons,els arrossos,etc les associem a les diades de festa grossa. Aquestes receptes de les àvies,aquesta cuina de paciència i anar fent,del xup-xup,cada vegada recupera més el seu autèntic valor davant d'una cuina "avantguardiste" que en molt casos s'ha desinflat per culpa dels "venedors de fum" de torn.


Els Restaurants de la Cuina de Festa Major són: El Carril, Cal Degollat, Ca l‘Artau, Panedes, Mas Roure,Can Cassoles i Ca la Maria.

Podeu consultar els menús i preus a l'enllaç següent:
Menús de Cuina de Festa Major Llagostera 2009



Fires i Festes de Manacor, castells a ses illes amb els verds


Mostra un mapa més gran

Manacor és un municipi de Mallorca, situat a l'est de l'illa. Llinda amb Felanitx, Vilafranca, Petra i Sant Llorenç. Forma part de la comarca de Llevant.El separen uns 50 kilòmetres de Palma de Mallorca,la capital.
Aquest cap de setmana Manacor celebrarà les Fires i Festes de Primavera 2009
Podeu consultar el programa d'actes de les Fires al següent enllaç:
Fires i Festes de Primavera 2009 de Manacor (en pdf)
Dins dels actes de les Festes hi trobem la diada castellera de la colla local dels Al·lots de Llevant,amb el següent cartell:
Dissabte 30 de Maig
A les 17.3o a la Plaça de Sa Bassa de Manacor
Actuació castellera amb la participació de les colles castelleres Al·lots de Llevant, Castellers de Vilafranca del Penedès i Castellers de Mallorca
El 3d7 per sota dels Al·lots de LLevant


2d7 descarregat pels Al·lots de Llevant

La cuina de Mallorca,com tota la de ses illes,viu un moment de recuperació de les receptes pròpies i dels productes de la zona molt important.Val la pena tastar els vins autòctons i els formatges...entre moltes altres coses.

Castells a Benavarri...els Castellers de Lleida a la Franja


Benavarri és una vila i municipi de la Baixa Ribagorça a més de ser la capital d'aquesta comarca i la capital històrica del comtat de Ribagorça.Situat a la Franja de Ponent (passà a formar part de la província d'Osca el 1834) ha estat sempre un lloc de pas i de convergència de cultures; pel seu terme passa la carretera N-230 que arriba fins a la Vall d'Aran.
Las festes patronals en honor a San Medardo són el 8 de juny, d'aquestes festes destaca la famosa pastorada entre l'amo i el ramadà, i el típic "ball dels palitrocs". Es realitza la "Baixada dels Carricotxes", un concurs de guarniment de carrosses.
Dins dels actes de les festes tindrà lloc aquest cap de setmana la 20a. Fira de Sant Medardo 2009,amb la finalitat de promoure els productes agroalimentaris i l'artesania de la zona.
El programa d'actes del cap de setmana és el següent.

PROGRAMA

Dissabte 30 de maig
10.00h XXIV Volta aèrea de l'Antiga Corona d'Aragó pel Real Club
Aéreo de Zaragoza a l'aeròdrom de Benavarri, N 230,
17.00 h Inauguració de la Fira per les autoritats amb exposició de productes d'artesania
i agroalimentaris.
23.00 h pregó de festes en el saló d'actes de la casa Consistorial

23,30 h actuació musical de la Banda de Esparraguera i la col·laboració de la Banda de Benavarri a la Plaça Major.

Diumenge 31 de Maig
10.00h exposició de Productes agroalimentaris
10.00,h Mostra Ramadera fabricació d'esquellots
10.30.h Esmorzar popular amb cansalada i botifarra a la brasa
12.30h Taller de maridatge
17.30 h Concurs Gastronòmic en la seva segona edició “Benavarri Sabor”
19.45 h sorteig de productes oferts pels participants de la Fira
20.00h Clausura y a las 20.00h Cercavila des del Pavelló Firal a la plaça Major amb els Castellers de Lleida.


La gastronomia de la Baixa Ribagorça és força interessant a Benavarri fabriquen dos formatges de cabra anomenats ‘'Servilleta" i ‘'Romero del Pirineo". El primer és dur i el segon, cremòs. Un altre producte celebrat de Benavarri és el xocolate Francisco Brescó, produït al poble des de finals del segle XIX.

Típic del Pallars Sobirà i la Ribagorça, el freginat és un plat fet a base de sang i fetge de xai amb una salsa agredolça amb mel.
El mostillo és un postre fet amb una barreja de most, farina, mel i ametlles.
La girella és un embotit a base de xai, arròs i cansalada típica de tot el pirineu català que és documentat des del segle XV. S'empra en la cocció de la caldereta. A part de la Ribagorça, la Girella també adopta el nom de "gireta".

Arrels del Vi 2009 ... descobrint un món al'Empordà


La cultura del vi forma part de les essències de totes les civilitzacions que s’han desenvolupat en l’entorn mediterrani. El vi ha sigut un dels productes comercials més importants durant tota l’antiguitat. Els grecs d’Empúries conreaven la vinya, i avui sabem que a la costa catalana, en època romana, es va produir una gran quantitat de vi que s’exportava arreu de l’Imperi. Les "arrels del vi" són fortes a l’Empordà...

Aquest cap de setmana es fa a Sant Martí d'Empúries la segona edició de la fira Arrels del Vi, que té per objectiu donar a conèixer els millors vins de la denominació d'origen Empordà. Aquest any hi participaran una dotzena de cellers i tant professionals com aficionats al vi podran degustar els millors productes en el transcurs de la fira.

Arrels del Vi comença divendres, amb una jornada professional que inclou una conferència sobre el comerç de vins a l'imperi romà, una taula rodona sobre la presència de vins de la DO Empordà als restaurants, un tast a cegues i una visita guiada al Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries.

Dissabte i diumenge, la fira s'obre al públic en general. L'entrada costa 15 euros i inclou una degustació de vins, una copa, tres tapes, una visita a Empúries, exercicis de tast i la possibilitat de comprar vins a preu de celler.


Horari: De 12h a 15h i de 17h a 22h

Per veure el programa de la Fira consulteu la web:

Arrels del Vi 2009

Dissabte Bressolada a Perpinyà ...Castells i llengua




El proper dissabte 30 de maig tindrà lloc a Perpinyà, a la Catalunya del Nord, la Bressolada 2009 festa commemorativa amb activitats per a grans i menuts que organitza anualment la Bressola, l'agrupació d'escoles laiques privades catalanes de la Catalunya del Nord que ofereixen l'ensenyament amb immersió lingüística en català.La Bressolada, és una gran oportunitat de donar suport a l'ensenyament en català a la Catalunya Nord,i a les nombroses associacions que treballen per la llengua i la cultura del país.
Perpinyà és considerada la capital de la comarca històrica del Rosselló i de la Catalunya del Nord. Històricament va ser capital del comtat del Rosselló, del regne de Mallorca, i de la província del Rosselló.Els darrers anys l'ajuntament l'ha promogut amb l'eslògan Perpignan la Catalane / Perpinyà la Catalana. L'any 2008 la ciutat va ser distingida com a Capital de la Cultura Catalana.La seva població ratlla els 300.000 habitants.
El programa d'actes de la jornada és força complert:

Les activitats començaran a dos quarts d'11 del matí amb l'espectacle "Canigó" dels alumnes de la Bressola, seguit d'una cercavila a les 12 pels carrers de Perpinyà.

A la una del migdia, fideuà popular.

Posteriorment a les tres de la tarda, animació infantil amb el grup País de Cotó.


A les quatre de la tarda actuació dels castellers de les colles dels Castellers del Riberal i els Angelets del Vallespir.


A dos quarts de sis començarà l'activitat final de la Bressolada; concert de rock amb el grup Lax'n'Busto, que presentarà el seu nou disc "Objectiu la Lluna".

Festa major del Marrecs de Salt ,divendres 29 de maig



Castells, música i diversió a la Festa Major de Marrecs

La celebració serà aquest divendres 29 a la Sala La Mirona de Salt

La gresca començarà a les 9 de la nit, amb un assaig especial i obert a tothom que es realitzarà a la sala de la música. Amb aquesta activitat els Marrecs volen acostar el món casteller als assistents, i alhora mostrar com qualsevol persona pot trobar el seu lloc a la colla.

A partir de 2/4 de 12 de la nit, començaran els concerts del mestre del popurri musico-cultural Miquel del Roig i l’Orquestra Di-Versiones, gresca i xerinola assegurada amb un dels grups de versions més divertits. Seran els Sputnik’s Dj’s els encarregats de posar el punt i final a la festa.

Enguany és el 4rt any que Marrecs celebra la festa major, un fet que ha estat possible gràcies a la gran participació del públic i l'èxit assolit any rere any.
Un fart de riure amb la Di-versiones

No us perdeu en Miquel del Roig,tot un crack...


Escoltant a Miquel del Roig,m'he enrecordat d'un altre gran mestre bastant oblidat...en Quico Pi de la Serra,i tant d'altres : l'Ovidi Montllor ,Ramón Barnils,etc

Cuina de Mar a Salou...Fira Marítima de la Costa Daurada


Mostra un mapa més gran

Salou (potser originàriament S'Alou) és una vila i municipi de la comarca del Tarragonès, creat arran d'una sentència del Tribunal Suprem, del 30 d'octubre de 1989, que va concedir la independència administrativa de Vila-seca.
Els ajuntaments de Cambrils i Salou , que organitzaven de forma paral·lela, i amb una setmana de diferència, la seva pròpia fira relacionada amb la temàtica marinera, van arribar a un acord i des de l’any 2008 organitzen la Fira Marítima de la Costa Daurada conjuntament, la qual se celebrarà cada any alternativament en un dels dos municipis.
Fira dedicada al mar des de la vessant comercial, lúdica i gastronòmica, organitzada per la regidoria de Promoció Econòmica de Salou, la regidoria de Promoció de la Ciutat de Cambrils, amb la col·laboració de diverses institucions, entitats i els restaurants.
A la fira podrem trobar expositors d’entitats, institucions, empreses nàutiques, motos aquàtiques, salvament marítim, comercials de pesca, articles de neteja de vaixells, entre d’altres productes.

Podeu consultar tota la programació a l'enllaç:

2a.Fira Marítima de la Costa Daurada 2009

Per destacar alguna cosa de caràcter gastronòmic i marítim:

DIVENDRES, 29 DE MAIG
A les 19:30 h, a l’estand núm.16 de la Fira, DEGUSTACIÓ DE CUINA MARINERA, a càrrec del
Restaurant “La Goleta”. (Venda de tiquets a l’estand núm. 15. Preu: 2 €).

DISSABTE, 30 DE MAIG

EXCURSIÓ MARÍTIMA CREUER A VELA. Durada aproximada: 3 h. Lloc: GESEMAR. Sortida
des del Port de Salou. Preu: 20 €
De les 10:00 fins a les 13:00 h
De les 16:00 fins a les 19:00 h

A les 12:30 h, a l’estand núm. 16 de la Fira, DEGUSTACIÓ DE CUINA MARINERA, a càrrec del Restaurant “d’Albert”. (Venda de tiquets a l’estand núm. 15. Preu: 2 €).

A les 21:30 h, al Passeig Jaume I de Salou, CANTADA D’HAVANERES A CÀRREC DEL GRUP “MAR BRAVA” i degustació de rom cremat.

DIUMENGE, 31 DE MAIG
De les 11:00 a les 13:00 h, BATEIG SUBMARINISME. Durada aproximada 1 h. Lloc: Estand de
la Fira núm. 21 GLUPS, C.A.S.C. Preu: 5 €.

A les 19:30 h, a l’estand núm. 16 de la Fira, DEGUSTACIÓ DE CUINA MARINERA, a càrrec del
Restaurant “Castillo de Javier”. (Venda de tiquets a l’estand núm. 15. Preu: 2 €).

1a fira marítima de la costa daurada


Fira de l'Ascenció de Manresa : Artesans i castells amb els Sagals d'Osona



El proper cap de setmana del 30 i 31 de maig a Manresa,la capital del Bages,podrem visitar la Fira de l’Ascensió de Manresa que està adreçada específicament a artesans amb tot tipus de productes.Aquesta fira esta organitzada per la UBIC (Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa).
L’al·licient d’aquesta fira, és la gran afluència tant de públic com d’artesans, que a cada edició permeten aconseguir millorar els resultats de les anteriors, gràcies a la qualitat dels productes que s’hi ofereixen, ja siguin menjars preparats a l’estil tradicional, com embotits, formatges... i tota mena d’articles fabricats artesanalment, oficis artesans, decoració personalitzada, roba tractada...

El programa d'actes de la fira és força variat,i te alguns elements interessants:

Dos trens turístics aniran fent recorreguts pels carrers firals durant tota la diada (c/ Guimerà,Bonavista i Avda. Francesc Macià), gratuïtament per tothom que vulgui gaudir-ne.
Les parades previstes estaran situades als carrers següents:
1. Plaça Espanya (a la parada d’autobusos, en sentit ascendent)
2. Avda. Francesc Macià(al C/ Arquitecte Gaudí (davant les atraccions), en sentit
ascendent)
3. Ctra. Vic, 101 (a la parada d’autobusos, en sentit descendent)
4. Muralla del Carme (a la parada d’autobusos (davant la plaça Sant Domènec), en
sentit descendent)

Actuació de dos grups d'animació pels carrers firals. Al matí de 12 a 14 h, i a la tarda de 18 a
20 h
1. GRUP D’ANIMACIÓ LA GRALLA – Es tracta d’un espectacle adreçat al públic
familiar, en que sis actors aniran fent esquetxos pels carrers de la nostra ciutat.
2. TUNA DE L'ESCOLA UNIVERSITÀRIA D'ESTUDIS EMPRESARIALS DE
BARCELONA – els quals ens oferiran música i diversió pels carrers firals de la
nostra ciutat

Presentació de cotxes esportius, per fer rutes per carretera

Parades d'artesans diversos i d'alimentació al carrer Guimerà, a la plaça Sant Domènec i a la Muralla del Carme

Diumenge 31 de maig
A les 12.00 actuació de la colla Castellera Tirallongues de Manresa, Capgrossos de Mataró i Sagals d'Osona a la plaça de Crist Rei - Plaça de l'Om


S'instal·larà un globus inflable infantil a la plaça Sant Domènec

Trobada de puntaires al c/ Guimerà
I la setena trobada d'intercanvi de saquets de sucre, la sisena trobada d'intercanvi de plaques de cava de l'Ascensió, i la primera de punts de llibre, a la plaça Porxada, organitzat per l'Associació d'Amics Col·leccionistes del Bages

Finalment esmentar que el comerç romandrà obert

Viatge visual per la ciutat de Manresa

Fotos diada de l'Ascenció de Granollers 2009




La diada en motiu de les Fires i Festa de L'Ascenció de Granollers 2009 s’ha celebrat a la plaça de la Porxada amb els Xics de Granollers i Xiquets de Tarragona i els Marrecs de Salt.

L’actuació ha començat sense els pilars d’entrada, i la primera colla a actuar ha estat Marrecs descarregant un 3d7. Xics ha seguit amb un 4d7 amb agulla i Xiquets un 4d7 descarregat.

En segona ronda Marrecs ha descarregat el 4d7 amb agulla. Descarregat sense massa problemes. Xics ha fet el 3d7 amb agulla i Xiquets de Tarragona el 3d7.

El ritme de l’actuació ha estat molt ràpid i ha calgut desmuntar cap peu. Les dues primeres rondes s’han resolt en una hora justa.

Marrecs ha inaugurat la tercera ronda amb un 4d7 descarregat. Els Marrecs de Salt volien portar el 5d7 a la Porxada, però per mancances a nivell de pinya han hagut de rebaixar les perspectives. Xics ha fet un intent desmuntat de 5d7,no l’han pogut acabar de coronar però han arribat a col·locar dosos.
En ronda de repetició han fet un intent desmuntat de 4d7, també quan ja hi havia els dosos col·locats. Finalment han fet un nou intent i han aconseguit descarregar el 4d7.
Xiquets per la seva banda ha descarregat el 4d7 amb agulla.

En ronda de pilars, que s’han fet conjuntament, Marrecs ha descarregat el pilar de 5 per sota, Xics i Xiquets han descarregat els seus pilars de 5. Per acabar l’actuació s’han descarregat dos pilars de quatre per part de Marrecs, dos per part de Xics i tres per part de Xiquets. Els pilars han servit per poder provar canalla nova.

Marrecs de Salt: 3d7, 4d7a, 4d7, p5ps i 2p4

Xics de Granollers: 4d7a, 3d7a, 4d7, p5 i 2p4

Xiquets de Tarragona: 4d7, 3d7, 4d7a, p5 i 3p4

Vídeos Diada castellera 30è.Aplec del Caragol de Lleida

La jornada castellera en motiu del 30è.Aplec del Caragol de la ciutat de Lleida va anar be per la colla local els Castellers de Lleida. Una actuació en solitari cap a volts de dos quarts de vuit del vespre que ha deixat els següents castells:
L'actuació ha començat amb un pilar de dol en recordança de Paco Barroso.2 pilars de 4 per obrir plaça i a les rondes de castells un 4d7 amb agulla,un 5d7 i un 3d7 tots descarregats.
L'actuació s'ha acabat amb un vano de 5.
Els talls de vídeo son tres:

Pilar de dol,pilars d'entrada i 4d7 amb agulla descarregat pels Castellers de Lleida

5d7 i 3d7 descarregats pels Castellers de Lleida


Vano de 5 ,grallers i ambient

Fotos Aplec del Caragol de Lleida : Castells i Caragols




El dissabte varem anar a visitar l'Aplec del Caragol de Lleida,aprofitant la visita a les comarques lleidatanes el mati varem passar per Guissona (una volteta i fer temps per anar a dinar a la Cooperativa Guissona...un bufet lliure per 4 euros que esta molt be,sobretot en temps de crisis),
Arribarem a l'Aplec a volts de les 4 de la tarda ,després de reposar a la vora del Segre,i mentre esperàvem la diada castellera dels Castellers de Lleida vam fer una primera volta pels Camps Elisis i per les zones de les penyes i colles de "cargolaires".
És espectacular,hi ha autèntics restaurants de 200 i 300 persones amb cuines de campanya per aquests 3 dies de l'Aplec. A l'hora que nosaltres passejàvem encara es veien bastants "perjudicats" pels excessos de menjar i beure...restes d'una festa que esperava tornar agafar el moment algit de la nit...
Un es pot trobar amb un concurs d'obrir ampolles de cava , una competició de menjar panets amb forma de cargol (regats amb cervesa per tirar avall...una "delicatessen"),gent ballant com ai fos a una disco,molts actes per la mainada i a cada "barraca" gent netejant i preparen les cassoles pel vespre.
Els Castellers de Lleida actuaven sols,per a ells una diada "de compromís" doncs bastants efectius estaven a l'Aplec amb les seves penyes i colles,tot i així es va poder veure una jornada força interessant amb un 5d7,un 4d7 amb agulla i un 3d7. El 5d7 potser no tant "segur" com el de la temporada passada,però encara a la temporada li queden dies per millorar-lo...tot i que no es va veure perillar en cap moment.
Un dia per retrobar coneguts de la colla bordeus,per fer-la petar i comentar la nova temporada castellera : en Julià tabaler,en Domingo,etc...i després d'un vano de 5 de cloenda cap a l'Aplec a tastar caragols i veure l'ambient ...
Si no hi heu anat mai,val la pena deixar-se caure per Lleida en aquesta diada dedicada al Caragol,molt millor si el poguessin viure des de dins d'una penya...evidentment,però tant sols per veure "la flora i fauna" que s'hi troba ja és un espectacle,bona cuina i molta,molta gent...

Castells internacionals : Vilafranca a Anglaterra i Minyons a Israel

La promoció i difusió del fet casteller a l'estranger fa temps que ha començat,les colles grans han actuat moltes vegades dins de campanyes institucionals i/o de promoció pròpia. I cada vegada més colles procuren tenir alguna actuació d'aquest tipus com ha "llaminadura" pels seus membres.
Aquest cap de setmana tenim dos sortides internacionals,encara que ben diferents en els seus "contextes". Malgrat tot es tracta de castells,de donar a conèixer la cultura i la tradició catalana dels castells ("torres humanas") i això es bo,ensenyar qui som i que fem a tot el món,ni millors ni pitjors que ningú...senzillament diferents.

Castellers de Vilafranca a Cumbria (Anglaterra)
Aquest cap de setmana mes d’un centenar de membres dels Castellers de Vilafranca viatjaran a Anglaterra, concretament a Cumbria, una bonica regió del nord del país a tocar d'Escòcia, coneguda pels seus llacs i paisatges naturals. L’expedició de la colla marxarà dissabte al matí i tornarà dilluns a la nit, i serà la primera vegada que els Castellers de Vilafranca viatgen a Anglaterra en els més de 60 anys d’història de la colla.
Aquesta visita es troba dins del marc del festival que se celebra en aquesta zona anomenat “Lakes Alive” i que enguany té com a lema “Reach for the sky” (assolint el cel). Durant tota la setmana que dura el festival es mostraran diversos espectacles que tenen com a comú denominador el fet d’apropar-se al cel.
Els Castellers de Vilafranca són un dels plats forts del festival i l’actuació de dilluns al migdia a Penrith, batejada com a “Castles in the Air” (castells a l’aire) és un dels actes més destacats i centrals del programa. Dissabte a la nit els verds actuaran a Bowness-on-Windermere i diumenge a la tarda actuaran a a Carlisle, que també acullen part de la programació del festival. Cal assenyalar que el festival “Lakes Alive” formar part del programa d'actes de promoció dels Jocs Olímpics de Londres del 2012.

Programa del Festival LAKES ALIVE 2009


Minyons de Terrassa a Sant Joan d'Acre (Israel)
Acre, (en hebreu עַכּוֹ, Akko; en àrab, عكّا Akka; també conegut al món cristià amb el nom de Sant Joan d'Acre) és una ciutat d'Israel, situada al nord de la badia d'Haifa, sobre un promontori i dotat d'un port amb aigües profundes.

Actualment, Acre, a 152 km de Jerusalem, està situat administrativament al districte del Nord i compte aproximadament amb 45.600 habitants (el 2003). Aquesta ciutat costanera dóna el seu nom a la planura d'Acre que implica diversos pobles.

La colla castellera dels Minyons de Terrassa participarà en els actes del Festival del Mediterrani que celebrarà aquesta ciutat de l'estat jueu.La mostra que compatarà amb d'altres aspectes de la cultura catalana.

Del 23 al 26 de maig
ACTUACIÓ AL FESTIVAL CULTURAL D'AKKO A ISRAEL dels Minyons de Terrassa

Aqui us deixem la "traducció del google translate" de l'hebreu al català del programa d'actes de la mostra.Es una mica "indi" però serveix per agafar una mica l'aire...tenir una noció bàsica,vaja.


Ciutat celebra les cultures del Mediterrani en maig 25.-24., Una Dies' - sobre la «nova Atayelet per tota la ciutat
24.5.09, Diumenge
16:00 - Parc Museu חנוכת ha Harmh "l Tamir. Programa: Eliminació de Lot, la Policia d'Israel orquestra, banda nord de la província - la Policia d'Israel a Barcelona torres humanes (castells)

Hora d'inici 17:00 - La cerimònia d'inauguració Atayelet Marca - torres humanes, un ball tradicional català, l'exponent del Mar, Escultura vida, fires i més אומני Galilea.

18:00 - "Vicky Christina Barcelona". Projecció d'un film guanyador de l'Oscar בבימוי Woody Allen, el nou conservatori, Sant Strauss 1 (cantonada de Sant הדקל)

20:00 - esdeveniment principal Atayelet

25.5.09, dilluns,
16:30 - La celebració del Hapoel Acre Lligt col locar una pedra angular super estadi, l'estadi zona. Programa: col locar una pedra angular, Salutacions, torres humanes (i més castells) i un joc en el Barcelona contra el jove veterà.

Hora d'inici 17:00 - La cerimònia d'inauguració Atayelet Marca - torres humanes, un ball tradicional català, l'exponent del Mar, Escultura vida, fires i més אומני Galilea.

"Ombra del vent" - una reunió amb una obra literària ליה Nirgd, tradueix gran best-seller de Carlos Roais Safon, biblioteca municipal, Sant Weizman 13 a les 19:00
Aroma de la Fira del Llibre de España, Barcelona conca mediterrània a la biblioteca, l'hora de començament de 16:00.
Entrada gratuïta a tots els esdeveniments

2on. Mercat del Gust a la Guixa (Vic)...diumenge 24




La Guixa – Sentfores era un municipi independent fins el 1930, que va passar a dependre de Vic. Però el poble de la Guixa manté integra la seva identitat i una vida social força rica. Lany passat va encetar una proposta de promoció dels productes alimentaris de la comarca : Mongeta del Collsacabra, cigró d’Oristà, patata del Bufet, llonganissa, formatge, bolets, cervesa del Montseny, xocolata, pa, fruits secs o melmelades són alguns dels productes que s’hi podran trobar i degustar.

A més, els Xarcuters del Gust hi tornaran a ser presents amb la finalitat de promocionar un dels productes més emblemàtics de la nostra ciutat, l’embotit.

Degustacions:
A la Taverna del Mercat del Gust s’hi podrà degustar cervesa del Montseny i vi d’Osona.
Els més matiners podran degustar un deliciós esmorzar de pagès a càrrec de Planes Bones. L’àpat inclourà amanida, mongetes amb cansalada, pa, aigua i vi.

Lloc: La Guixa (Pla del Maset)
Horari: de les 09:00h a les 15:00h

Horari activitats programades:
Esmorzar de pagès: de 09:00h a 10:00h del matí

Preus:
Esmorzar de pagès: 7,5 euros

Inauguració de l'exposició "Memòries dels Castellers" a Vic amb els Sagals d'Osona



El dimecres 20 de maig a les vuit del vespre es va inaugura l'esposició fotogràfica Memòries dels castellers de l'autora Maria Andrews. Aquesta mostra fotogràfica que te com a referència els castellers estarà exposada a l'espai del Temple Romà de Vic fins el proper 17 de Juny.
La mostra fa a Vic la seva tercera parada,aquesta exposició itinerant va començar a la ciutat de Valls,passant després per Vilafranca...anirà voltant altres ciutats amb colla pròpia.
La colla castellera dels Sagals d'Osona varen realitzar un pilar per inaugurar la mostra.
Podeu veure i sentir les reflexions i explicacions de l'autora sobre el seu treball als talls de vídeo següents,així com el pilar dels Sagals i les paraules d'agraiment del seu president els Sr.Lluís Casellas.





Aniversari de la Jove a Tarragona...Tarraco Viva,Tarraco Cuina




Del 18 al 31 de maig a Tarragona (l'antiga TÀRRACO) la vida en temps dels romans recupera la seva actualitat,el festival TÀRRACO VIVA ens farà sentir-nos com si estiguéssim a l'època imperial...i poder tastar sabors de la cuina romana,plats i receptes antigues que han sigut la base de la nostra cuina.
Els actes que celebrarà la capital tarragonina són multiples,consulteu el programa i/o la web als enllaços següents:

Programa Tàrraco Viva 2009 en pdf

TÀRRACO VIVA (web)

Aquest festival romà toca molts aspectes de la vida en l'antic imperi,però sobretot dona força importància als aspectes quotidians com la gastronomia i la cuina,podem veure els diferents actes a la proposta:
TÀRRACO A TAULA

Les aromes i els colors de la cuina romana ens permetran descobrir plats com la cassola d'enciam o de carbasses, les pastanagues amb salsa de comí o la carn amb albercocs.

Aquestes són algunes de les quatre-centes receptes que recull l'obra d'Apici, l'autor del primer llibre de cuina que es coneix i que són l'eix per descobrir que alguns dels plats dels nostres dies ja es preparaven a l'antiga Tàrraco fa dos mil anys.
La principal característica de la gastronomia romana era la gran diversitat d'ingredients, entre els quals destacaven els llegums, les hortalisses i, sobretot, els cereals. A més, els romans utilitzaven amb freqüència espècies com el pebre o el comí i fins a una trentena d'herbes aromàtiques.
Vídeo sobre Tàrraco a Taula


Per saber de cuina i gastronomia romana,mireu-vos el document següent:
NEGOCIS D’ HOSTELERIA I RESTAURACIÓ A L’ANTIGA ROMA

Aquest primer cap de setmana podrem compaginar-ho amb la Diada castellera de l'Aniversari de la Jove de Tarragona.

Diumenge 24 de maig

A les 12.00 Diada Aniversari Jove de Tarragona amb els Castellers de la Vila de Gràcia,Colla Jove dels Castellers de Sitges ,Colla Jove Xiquets de Tarragona i Colla Joves Xiquets de Valls a la Plaça del Rei

Festa de la Coca a Balaguer...ep!!!, de recapte!!!!



La ciutat de Balaguer,la capital de la Noguera,celebrarà el proper diumenge 24 de maig la tradicional Festa de la Coca 2009 (amb samfaina)
Dins el marc de Fira Balaguer, amb un clar objectiu de promocionar els productes de la terra, ja es dedica una mostra especial a aquest producte amb la participació de tots els forners de la comarca per tal d’aconseguir donar a conèixer i incentivar el consum a qualsevol hora del dia d’aquesta coca elaborada amb verdura de l'horta com són els pebrots i les albergínies, ingredients bàsics que no hi poden faltar.
Ja s’elaboraven en l’època dels romans i la tradició s’ha anat consolidant. Antigament, els agricultors tenien el costum de pastar el pa a casa seva. D’aquesta massa de pa, se’n separava una mica per fer coques planes i, aprofitant les hortalisses de l’horta, les col·locaven damunt de la coca per després coure-les al forn. Amb el temps, a aquesta massa de pa se li afegirà oli d’oliva fins a donar lloc a un dels productes més emblemàtics i exclusius de la gastronomia de Lleida: “les coques de recapte”.


El programa d'actes és el següent:

A les 7 de la tarda:
Gran festa de la coca a la plaça del Mercadal
amb degustació de la coca més llarga feta pels diferents forners de la ciutat de Balaguer i del cocktail de fruites del Mercadal.

Amb un tiquet de 2 euros es podrà degustar aquesta gran coca, d’uns 60 metres de llargada per 80 cm d’amplada que representen uns 300 kg. En total es repartiran unes 2.500 racions de coca feta amb els millors ingredients del mercat. Acompanyada enguany amb un còctel de fruita perquè tothom pugui beure.
Coques participants al concurs de l'any passat
COCA DE RECAPTE
Ingredients

400 g - Farina
150 g - Aigua
20 g - Llevat premsat
4 - Cebes trinxades
3 - Pebrots escalivats
2 - Albergínies escalivades
2 - Tomàquets madurs trinxats
4 - Arengades
Oli i Sal

Preparació

Desfeu el llevat amb aigua tèbia i afegiu-hi la sal.
Feu un volcà amb la farina i barregeu-hi el llevat.
Treballeu-ho fins fer una massa homogènia i deixeu-la reposar fins que dobli de volum.
Feu un sofregit amb la ceba i els tomàquets.
Estireu la massa i repartiu-hi per sobre el sofregit i les verdures escalivades.
Saleu-ho i poseu-hi a sobre les arengades i un raig d’oli.
Enforneu la coca fins que la massa estigui cuita.

Variacions:
Es pot substituir l’arengada per llonganissa, salsitxes o llom.
Es pot substituir l’arengada per anxoves, que es posen a sobre una vegada s’ha tret la coca del forn.
Es pot posar la ceba i els tomàquets en cru sobre la massa conjuntament amb les carns i després coure-ho tot junt al forn.
Es pot fer amb samfaina.
Es pot afegir oli a la massa.
Es por deixar llevar una segona vegada, després de posar-hi les verdures.
VIè Concurs de coques de recapte i samfaina “Ciutat de Balaguer”
On pot participar-hi tothom que ho desitgi. Us adjuntem base.

BASES DEL 6è CONCURS DE COQUES DE RECAPTE I SAMFAINA

“Ciutat de Balaguer”

1. Podran participar totes les persones més grans de 1
2 anys i que no siguin professionals del món de la gastronomia.

2. L’organització podrà exigir en tot moment la documentació que ho acrediti.

3. Els concursants realitzaran la coca a casa seva i hauran de portar-la a la plaça del Mercadal entre 2/4 de 7 i les 7 de la tarda.

4. La coca podrà ser solament de samfaina o de recapte, amb els ingredients que es vulguin: bolets, carn, bacallà .... a lliure elecció de cada concursant.

5. La coca presentada al concurs davant el jurat serà responsabilitat de l’entitat organitzadora.

6. Les persones que vulguin inscriure’s ho hauran de fer a la seu de l’ImPiC, al Xalet Montiu situat al c/ Àngel Guimerà, 3 de Balaguer, o bé al telèfon 973 446 606, de 8 a 15 h. El darrer dia per inscriure’s al concurs serà el 22 de maig de 2009.

7. Cada concursant rebrà, a l ’inscriure’s, un número per la seva coca. El Jurat no sabrà els noms dels concursants fins després del veredicte.

8. Es donaran dos premis :Un, a la coca més bona (gust i qualitat) i l’altre, a la més original (productes utilitzats en el recapte) de 200 € en efectiu, respectivament i un obsequi a tots els participants.

9. El veredicte dels membres del Jurat es farà públic a la plaça del Mercadal i serà inapel·lable.

10. La coca que a les 7 de la tarda no estigui a l’espai reservat per aquest acte no entrarà en el concurs.


Actuació del grup de percussió de Balaguer Banddelpal, amenitzant la festa.

Edu3.cat