Cap de setmana a Lleida: FiraNatura i Aniversari Castellers de Lleida


Mostra un mapa més gran

El proper cap de setmana del 3 al 5 d'abril a la ciutat de Lleida tindrà lloc una nova edició,i ja en van onze,de la FIRANATURA dedicada al Medi Ambient i la qualitat de vida, és un dels majors exponents firals pel que fa al medi ambient i la qualitat de vida dels que es realitzen a Catalunya.
La Fira es fa al recinte firal de Fira de Lleida. Palau de Vidre + Carpa addicional.
HORARI D'OBERTURA AL PÚBLIC:
Divendres: De 17:00 a 20:30 h.
Dissabte i Diumenge: De 10:00 a 20:30 h per als visitants.
De 09:00 a 21:30 h per als expositors.

PREUS DE FIRA NATURA 2009.
Dia Horari Preu
Divendres 17:00 a 20:30 h Gratuït
Dissabte Matí * 10:00 a 14:00 h 3 €
Dissabte Tarda 14:00 a 20:30 h 5 €
Diumenge 10:00 a 21:00 h 5 €


Cada vegada més podem notar un major interès pels productes ecològics,per una millora substancial dels aliments...i una nova cultura de valorar més el producte i el productor.
Una de les coses que destaquen és el MERCAT ECOLÒGIC,es situarà a l'aire lliure al costat del Pavelló de la Fira, i serà el lloc on poder comprovar la diferència qualitativa dels productes naturals quan han estat elaborats de forma natural i ecològica.

Per consultar qualsevol cosa han fet una web molt interessant.

Podeu veure les diferents activitats que tenen programada a la Fira a l'enllaç:

Si us acosteu a la capital lleidatana el dissabte 4 d'abril us torbareu amb el 14è. aniversari dels Castellers de Lleida,els castellers de la Terra Ferma.Per tastar una mica de la cuina tradicional lleidatana us recomanem:

Restaurant-Brasseria Can Miquel : C/Templets 9 , 25002 Lleida , telf. 973 271 055 , menú diari 24€ , admet reserves , aire condicionat). Cuina casolana,especialitat en caragols i carns a la brasa,peixos a la brasa
Restaurant Els Trulls : C/ Palma 21 , 25002 Lleida , telf. 973 268 027 (admet reserves,aire condicionat,obert fins tard, preu mitja 27€). Cuina casolana,carns a la brasa i caragols.

A la plaça de la Paeria ,el proper dissabte a 2 quarts de set del vespre hi haurà una diada castellera força important:
Dissabte 4 d'abril a les 18:30 Actuació castellera amb Castellers de Lleida,Xiquets de Reus i Xicots de Vilafranca.

La colla de les terres de Lleida va començar la temporada el 22 de març passat el mateix dia de la seva calçotada.La temporada 2008 va ser espectacular pels lleidatans,la millor temporada amb l'assoliment de reptes històrics : una torre de vuit molt sòlida,un tres i quatre de vuit habituals i la cirereta del pastis...no tenint prou amb un pilar de sis molt treballat,van acabar la temporada a Mataró coronant l'espadat de set.

Per recordar aquella diada us deixem els vídeos de la jornada:

3d8 i 2d8 amb folre dels Castellers de Lleida Diada Capgrossos 2008


4d8 i pilar de 7 carregat pels Castellers de lleida Diada Capgrossos 2008

Diumenge 5,CARXOFES A SANT BOI DEL LLOBREGAT


Mostra un mapa més gran
Sant Boi del Llobregat és un dels municipis de la comarca del Baix Llobregat. Situat a l'inici del delta, a l'est de la localitat s'hi troba el riu Llobregat.
Aquesta comarca te els fruit de l'horta els seus productes bandera,i en concret la carxofa.
A Sant Boi ja fa molts anys que fan una CARXOFADA POPULAR,però l'edició d'enguany a canviat de nom per el de:
SANT BOI DEGUSTA CARXOFES 09
A la Carxofada Popular, que té lloc a la rambla de Rafael Casanova i a la plaça de l’Ajuntament, es cuinen aproximadament uns 2.500 kilos de carxofes per a unes 2.000 persones. El menú inclou una botifarra, dues carxofes a la brasa, pebrots del piquillo farcits de carxofa, minifulls de carxofa, tomàquet sec, pa, gelat i cafè.
Preu tiquet degustació: 10€ (4 degustacions, beguda, pa, postres, cafè, vi o cava, copa commemorativa de la mostra)

Preu tiquet tast: 2€ (1 degustació)
Venda anticipada de tiquets als restaurants participants i casals de barri i el mateix dia de la mostra en el punt d'informació).
Durant la jornada també té lloc el Concurs de Menjadors de Carxofes , venda carxofes , trobada de puntaires i tallers i jocs pels més petits .

S'ha afegit una mostra gastronòmica on participen una vintena de restaurants de la vila,aquí teniu les receptes:

* ART IBÈRIC Galtes de porc de gla amb bolets silvestres i carxofes
* BAVIERA Carxofa amb làmines de xistorra
* CAN FIGUERAS Cors de carxofes amb perfum de vinagreta ametllada
* CAN TASTAOLLETES Crep de carxofes amb cheddar i alfàbrega
* DIVERSUS Caneló de carxofa amb bacallà i alls tendres
* DIVERSUS ESPORTS Saltat de carxofes amb botifarra del perol i bolets de temporada
* DOLÇ I SALAT Risotto de carxofes, porro i pernil
* EL LLAC D'ARIADNA Cassoleta de mandonguilles d'ànec amb carxofes i pernil de gla
* NOM ESTABLIMENT PLAT DEGUSTACIÓ
* ESCÁNDALO MONCHO'S Carpaccio de carxofa fregida amb virutes de foie
* HOTEL FRONTAIR CONGRESS
* BARCELONA Carxofes a la catalana amb calamarsons de platja
* IL PECCATO DI CUPIDO Bocado de Cupido - pizza amb carxofa al forn, formatge de cabra i fruits secs
* LA LLAR DEL PIRINEU Cors de carxofa fregidetes
* LA SUPERLLESCA Coca de truita de carxofes i alls tendres
* LA TROCHA Broqueta de carxofa amb la seva crema
* PIQUE NIQUE Vedella amb carxofes Can Pero

La comarca del Baix Llobregat,un món per descobrir

MERCAT DEL RAM A VIC : FIRA I CASTELLS


Mostra un mapa més gran

Ja s'acosta el Ram aquí,el Mercat del Ram de Vic,aquest mercat-fira amb més de 1000 anys de tradició.
Vic,capital de la comarca d'Osona,és també una de les "capitals" gastronòmiques del país. Dos dels productes bandera de la ciutat són la llangonissa i el pa de pessic.
El mercat del Ram representa la tradició firal del país,el seu caràcter de festa popular lligada al mercat .
Per la colla castellera dels Sagals d'Osona el Mercat del Ram va ser la data escollida pel nostre bateig l'any 1998,amb els nostres "padrins" els Castellers de Vilafranca i els Xics de Granollers.
D'això ja farà 11 anys,però aquesta serà la 12a. Diada del Mercat del Ram dels Sagals d'Osona.Enguant coincideix també amb la data : 5 d'abril.
Per comparar una mica,quí teniu els vídeos de la primera i de la darrera,1998 i 2008
Vídeos de la presentació a Vic pel Mercat del Ram del 1998 de la Colla Castellera Sagals d'Osona,les imatges cedides pel Sr.Xavier Bunyol estan tal com es van gravar(sense editar ni muntar...no ampliem la pantalla per no perdre més definició,la clamara digital es de fa 10 anys) per mantenir el valor històric.

MERCAT DEL RAM 1998


5d6 descarregat pels Sagals d'Osona al seu bateig



3d6 descarregat pels Sagals d'Osona al seu bateig


4d6 descarregat pels Sagals d'Osona al seu bateig



MERCAT DEL RAM 2008

Pilars caminats d'entrada de les tres colles i pilar de dol dels Xics de Granollers


5d7 descarregat i primer intent de 4d8 dels Sagals d'Osona



3d7 per sota descarregat i segon intent de 4d8 dels Sagals d'Osona



4d7 amb agulla descarregat dels Sagals d'Osona




El programa d'actes del Mercat del Ram 2009 el podeu trobar a l'enllaç:

MERCAT DEL RAM 2009

Però per destacar-vos algunes coses en concret:

Dijous 2 d'abril
21.00 Sopar inaugural del Mercat del Ram a càrrec del col·lectiu Osona Cuina a la Sala Sert de l'edifici El Sucre.


Dissabte 4 d'abril
Mati cercavila dels Sagals d'Osona pel Mercat,pel recinte firal i estands...amb piscolabis.


Diumenge 5 d'abril
10.00 fins 23.00 TASTETS DEL RAM al Rambla del Passeig


12.00 Actuació Castellera amb els Castellers de Barcelona,Minyons de Terrassa i Sagals d'Osona a la Plaça Major,davant l'ajuntament.

Després de l'actuació dinar al local de la colla i actuació de The Rengles & Crossettes.
Una bona manera d'acabar la jornada: amb bons castells,bona taula i millor companyia.

Vídeos Diada Sabadell 2009

Totes les rondes de l'actuació a Sabadell del diumenge 29 de març les podeu veure en 4 talls de vídeos

Rondes dels Castellers de Sabadell : 3d7 ,5d7 i 4d7


Rondes dels Minyons de Terrassa : 3d7 amb agulla, 5d7 i 4d7

Rondes dels Sagals d'Osona : 4d7 amb agulla i 3d7 amb agulla

Rondes dels Sagals d'Osona : 4d7 i pilars de cloenda de les tres colles

Fotos actuació Sabadell 2009



La diada castellera del diumenge 29 de març a Sabadell ha anat be,força be...per encara un Mercat del Ram amb ganes i reptes per assolir.El dia amenaçava pluja però al final s'ha trencat i encara s'ha pogut veure una mica de sol al passeig de Manresa on hem actuat.
Els amfitrions,els Castellers de Sabadell,obrien temporada amb aquesta actuació a la seva ciutat.Els de la camisa verda han descarregat un 3d7,un 5d7 i un 4d7 amb solvència...per haver anat de calçotada el dia abans les piles ja les duien carregades.
Els Minyons de Terrassa comencen a "despertar-se" de les vacances,la seva actuació ha sigut també sense problemes.Un 3d7 amb agulla,un 5d7 i un 4d7 tots descarregats...el 3d7 amb agulla esperem que sigui un dels objectius de l'any dels malves -afegint 2 pisos més!!!- i poder veure el primer 3d9 amb agulla descarregat.
Els osonencs han descarregat el 4d7 amb agulla,el 3d7 amb agulla i un 4d7 amb canvis i solucions de darrera hora.Tot descarregat també...
La ronda de pilars conjunta ha deixat pas a una estona més "festiva" amb la participació de tots els grallers de les colles,música i danses ...deu ser la primavera.

Pels carbasses comencem una setmana que haurem d'anar "peu avall"...amb Rams a tocar,a veure si es pot portar castells més grans a la plaça Major de Vic,una torre de set,el tres de set per sota...o qui sap,potser hi hagi sorpreses...
La diada del Mercat del Ram es la jornada per excel·lència dels Sagals...us esperem a tots el diumenge 5 d'abril a les 12.00 a Vic.

Fotos 1a Firagust Empordà 2009



Avui dissabte ha tingut lloc el col·loqui a la mostra Firagust Empordà de Figueres amb la Sra.Dolors Batalle Directora Gerent del Patronat de Turisme de la Costa Brava i diferents productors de la marca "Producte de l'Empordà" (Sr.Robert Figueres President del gremi de flequers de la provincia de Girona,Sr.Josep Clausell representant de l'Arròs de Pals,Sr.Isidre Solà Director Comercial de Empordà (la Poma de Girona),Sr.Salvador Cabrafiga representant productors de la Ceba de Figueres,Manel Marçe de mas Marçe productors de Recuit.
L'exposició de la Sra.Dolors Batalle anava en la linea de defensa com un dels "elements" de promoció turistica els productes que s'elaboren al nostre territori.
L'aposta hauria d'anar cap a donar un valor afegit al producte,relacionar-lo amb el territori,amb els restauradors i amb l'imatge turistica que es vol donar.S'ha d'apostar pel producte de qualitat.
Cal millorar les xarxes de distribució d'aquets productes alimerntaris i d'altres tipus de productes artesans tradicionals que transmeten allò que és l'esència del lloc,per oferir-los als turistes,als consumidors locals i també ,que tota aquesta promoció permeti augmentar el consum i ciomercialització d'aquets productes.
El cas de l'Empordà és molt interessant,els productors del territori saben quins han de ser aquets productes que cal promocionar,ja els tenen "delimitats" sota la marca "Producte de l'Empordà" (la Poma de Girona,la botifarra dolça,la ceba de Figueres,els Brunyols de l'Empordà,el vi D.O.Empordà-Costa Brava,els olis,l'Arròs de Pals i ara també han convidat 2 productors més que són Llegums de l'Empordà Vitra d'agricultura ecològicai Recuits Mas Marçe.

El cami pasa per treballar conjuntament els diferents "actors" que tenim al territori: els equipaments turistics promocionant quelcom més que platja,els productors oferint els seus productes i mantenin uns nivells d'excelència i qualitat,els restauradors oferint els productes locals i apostant per ells i les xarxes d'informació turistica donant l'informació de quins productes te el territori,on es poden comprar,on es poden tastar,etc.

Tots els representants han demanat un paper més important de l'administració en el tema de la publicitat i difusió dels productes,tot i estar d'acord en que pel Patronat són un reclam i un element d'atracció...no es objectiu del Patronat de Turisme la venta dels productes.

Una xerrada força interessant que va en la linea dels darrers temps,potenciar el binòmi Producte-territori. Al Fòrum Gatronòmic de Girona ja varem poder escoltar el mateix misatge de veus tant reconegudes com Ferran Adrià,Carme Ruscalleda,etc.
El futur dels productors locals pasa per donar als seus productes una qualitat superior,per distribuir-los localment i per "creure'ns-els" ... Un arròs de pals fet amb ceba de Figueres ,una cassola de botifarra dolça amb una copa de vi D.O.Empordà-Costa Brava,uns brunyols poden ser tant bons embaixadors de Girona com un quadre d'en Dalí.
A la mostra s'ha pogut tastar els diferents productes promocionats,així com una sèrie de plats cuinats pel Col·lectiu de La cuina del vent.

Ripoll,Fira de les 40 hores...per llepar-s'hi els dits


Mostra un mapa més gran

Ripoll és la capital de la comarca del Ripollès.El municipi ocupa les ribes de l'aiguabarreig del rius Ter i Freser.
El cap de setmana abans del diumenge de Rams es celebra la Fira de les 40 hores a Ripoll. Divendres, dissabte i diumenge tota la vila participa en un dels esdeveniments comercials i festius més importants al municipi i comarca. Els principals espais de la Fira són els passeigs de Sant Joan i el Mestre Guich i el carrer Jacint Verdaguer (estands multisectorials i d'entitats, parades del mercat i artesania, i atraccions); la plaça Sant Eudald (fira aparador del Comerç); la Plaça Gran (Mostra Alimentària); l'aparcament del passeig del Ter (mostra automoció) i la plaça de la Llibertat (parc infantil).
Un dels actes més popular serà la Mostra Alimentària que dissabte i diumenge estrenarà la renovada plaça Gran amb esmorzars amb bistec i 'xurrasco'; tastets de carn de poltre i elaboració in situ de llangonisseta del Ripollès.No ens ho podem perdre!!!

Per veure el programa sencer de la Fira aquí teniu l'enllaç:



Per fer-vos cinc cèntims:
Dissabte 28 de març
a les 9.00h inauguració de la Fira
de 9.00h a 12.00h esmorzar de bistec i xurrasco de Vedella del Ripollès.Degustació de carn de poltre

Diumenge 29 de març
de 9.00h a 12.00h esmorzar amb vedella del Ripollès
a les 11.00h elaboració,venda i degustació de llangonisseta,xarcuters del Ripollès
a les 12.00 degustació de productes làctics,mels,melmelades fetes al Ripollès

Per saber més coses de la gastronomia de la comarca del Ripollès,podeu consultar l'enllaç:
Gastronomia del Ripollès

Per tastar una mica aquí teniu una de les rutes en que es divideix la comarca
RUTA GASTRONÒMICA PEL BAIX RIPOLLÈS
Restaurants que hi participen:
1- Fonda Xesc de Gombrèn
2- Reccapolis de Ripoll
3- Hostal del Ripollès de Ripoll
4- La Trobada de Ripoll
5- Solana del Ter de Ripoll
7- Can Costas d'Ogassa

FONDA XESC DE GOMBRÈNRECCAPOLIS DE RIPOLL HOSTAL DEL RIPOLLÈS DE RIPOLLLA TROBADA DE RIPOLL LA SOLANA DE RIPOLLCAN COSTAS D'OGASSA


Carxofada dels Xicots de Vilafranca el diumenge 29




Mostra un mapa més gran
CARXOFADA VERMELLA : carxofes verdes a Can Vermell

La carxofada vermella d’enguany de la colla castellera dels Xicots de Vilafranca tindrà lloc el diumenge 29 de març a les 13:30 al Casal 2000 de Pacs del Penedès.
Podeu comprar al bar de Cal Noi-Noi o bé durant els assaigs de castells de la colla al seu local,el preu es de 8 euros per persona adulta,pels menors de 14 anys el dinar és gratuït.
Al llarg del dia es faran diferents activitats: tira corda,jocs de cucanya,etc
L'any passat es van reunir una vuitantena de persones,es van coure més de 1000 calçots,carxofes i carn a la brasa
Aquesta activitat lúdica i gastronòmica que els de la camisa vermella organitzen per fer colla abans de la temporada va coincidir amb el torneig de futbol sala de l'any passat,aquesta edició segurament serà més nombrosa si el temps ho permet.
La carxofada també va comptar amb un concurs de salses de calçots.

Els Xicots de Vilafranca,2d8f descarregat per les Festes de Sant Fèlix


Truita de carxofes, poma i botifarra

Ingredients
1 pot de carxofes de bona qualitat
1 poma golden
llimona
120 g de botifarra negra tallada a daus petits
30 g de pinyons
6 ous

Preparació
Escorre la carxofa i tallar-la a làmines.
Pelar la poma, treure el cor i tallar-la a daus. Ruixa-la amb una mica de suc de llimona per què no s'oxidi i els torni negre.
Enrossir la poma amb oli d’oliva i afegeix els pinyons i la botifarra. Remenar una mica i de seguida afegim la carxofa que tindrem preparada. Remenar amb suavitat i retirar del foc.
Batre els ous amb una mica de sal i barrejar-ho amb la carxofa.
Qualla la truita i servim-la amb una amanida d’herbes fresques al gust.

Dissabte 28 Festa de la Primavera a Cornellà


Mostra un mapa més gran

Cornellà del Llobregat pertany a la comarca del Baix Llobregat,històricament marcada per la seva proximitat al riu i a la ciutat de Barcelona, Cornellà és una de les poblacions de la comarca amb més habitants.

El proper dissabte 28 de març a la vila de Cornellà del Llobregat es celebrarà la Festa de la Primavera,a la plaça de l'Església de Cornellà.
Aquesta diada es l'inici de la temporada a Cornellà per part dels castellers de la vila,abans començaven per la diada de Sant Jordi...
És una diada festiva,amb actes per la canalla,cercaviles etc i un sopar per les colles participants després de l'actuació.
El programa de la jornada és el següent:
Dissabte 28 de març
17:45 h Cercavila ramblera amb Col.lectiu+Art (percussió)

18:00 h Animació infantil amb la Companyia Xicana. En acabar lliurament de records als participants dels tallers del Plà de l'Entorn realitzats enguany al CEIP Sant Ildefons

19:00 h Actuació castellera amb els TIRALLONGUES DE MANRESA, els CASTELLERS D'ESPLUGUES i els CASTELLERS DE CORNELLÀ

En acabar sopar de pa amb tomàquet per les colles al Patronat
En cas de pluja els castells es faran dins de l'església,com van haver de fer per la Diada de la Colla del 2008,aquí teniu uns vídeos per veure com aquets espais de culte també poden ser bons per els actes de cultura popular,són la casa de tots...no?
5d7 descarregat dels Castellers de Cornellà per la Diada de la colla del 2008

4d7 amb agulla descarregat pels Castellers de Cornellà per la Diada de la colla del 2008


La primavera comença pels volts del 21 de març, equinocci de primavera, i acaba el 23 de juny, coincidint amb el solstici d’estiu, els dies comencen a allargar-se i la nit cada vegada és més curta. La primavera es caracteritza per ser l’època de l’any en què comença el bon temps: la natura, que ha estat adormida durant l’hivern, es desvetlla gràcies a les bones temperatures i a l’arribada de les pluges.
Els productes gastronòmics de la temporada són l’arròs, les cireres i maduixes, els espàrrecs, les faves i els pèsols, les gambes, la llet de xai i els cargols.

La Gastronomia de Cornellà i del Baix Llobregat
El Baix Llobregat conserva els seus orígens agrícoles oferint una extensa gamma de productes autòctons. Cireres, espàrrecs o carxofes, així com el premiat pollastre de la raça Prat són alguns dels ingredients que caracteritzen la gastronomia comarcal.
Alguns del restaurants de Cornellà :
La Bodegueta del Museu
La Tagliatella
Masia Can Trabal
Pinea - NH Cornellà
Plats

Receptes de productes del Baix Llobregat


POLLASTRE DE POTA BLAVA AL CAVA

Ingredients
1 Pollastre Pota blava en 12 talls del Prat del Llobregat (producte del Baix Llobregat)
6 Pomes Reinetes
12 cebes xalotes
12 prunes seques
1,5 ampolles de cava
Sal
Oli

Preparació
Enfarinar i marcar a la paella el pollastre. Les parts més gruixudes, es poden fer una mica més.
Ofegar a la paella les xalotes fins que estiguin daurades, a foc lent.
Amb les pomes fer el mateix que amb les xalotes, a una altra paella.
Ajuntar tot a una olla i coure un mínim de 30 minuts amb el cava. El temps dependrà del gruix del pollastre i de si us agrada molt cuit.
Servir un parell de trossos de pollastre acompanyats amb les prunes, xalotes i pomes.


Carxofes a la cassola

Ingredients
6 carxofes
oli d'oliva
pernil salat a trossets
sal
pa ratllat
aigua

Preparació
Netejarem les carxofes i les trossejarem, en una cassola amb una mica d'oli hi posarem les carxofes amb una mica de sal que es vagin sofregint i afegirem els bocins de pernil salat que es vaigi fent a poc a poc.
Quan ja esta una mica sofregit hi posarem una miqueta d'aigua que faci xup-xup i per acabar d'espessir hi posem el pa ratllat i quan s'hagi espessit tanquem el foc.

Navarcles : VII Monacàlia,Sant Benet i Alícia



Navarcles és un municipi de la comarca del Bages, situat a l'extrem oriental del Pla de Bages a 11 km de la capital de la comarca, Manresa.
Des de mitjan segle XII fins al segle XIX en què s'extingí la comunitat monàstica, l'abat de Sant Benet —i després de l'any 1593, l'abat de Montserrat, que l'absorbí— fou senyor civil del terme de Navarcles.
Aquest municipi celebra amb aquesta fira la vinculació que havia tingut el monestir de Sant Benet a la vida del poble.
Actualment el Món Sant Benet és la seu de la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència) promoguda pel cuiner Ferran Adrià entre d'altres.
Aquest monestir ha recuperat doncs aquell paper d'influir en la vida del poble de Navarcles,i torna a ser un centre de cultura i d'investigació mundial en temes alimentaris.
Monacàlia
VII Fira de l'Abat
Dies 28 i 29 de març del 2009
La fira te un programa molt ampli,per triar i remenar millor que vosaltres mateixos "furgueu" a la web:

MONACÀLIA , LA FIRA DE L'ABAT

Les propostes culinàries més representatives són:

LA GASTRONOMIA DELS MONESTIRS

Mostra i venda de productes i licors típics dels monestirs de tot Espanya
Podeu fer degustacions d’aquests productes. Tiquet per fer tres degustacions 1 Euro.

A la mateixa plaça podreu degustar tot el dia el menjar més preuat dels monjos de Sant Benet
XOCOLATA AMB FRUITA CONFITADA (segons la Consueta de 1824)

Degustació de vins de missa (el vi que es consumeix el Vaticà)

LA SOPA DELS POBRES O SOPA DE LLET D'AMETLLES

Es cuinarà en grans olles durant tot el dissabte i tot el diumenge(recepta inspirada en la Consueta de 1824).
Repartiment gratuït el dissabte a les set de la tarda i el diumenge a les 12 del migdia i a les 7 de la tarda.

GASTRONOMIA MONACAL

Els restaurants de Navarcles ofereixen a tots els visitants durant els dos dies de fira un menú monacal inspirat en les receptes que els monestirs han anat elaborant al llarg del temps. Reserveu taula per poder degustar aquesta gastronomia.

Restaurant Ca l'Agustí 93 8310530

Restaurant Muntané 93 8310440

Restaurant Patoi 93 8310028

Món Sant Benet i Alícia


La Fundació Alícia és un centre dedicat a la investigació tecnològica en cuina, la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic, amb l'objectiu d'aconseguir que tots mengem millor a través de la divulgació i educació dels bons hàbits alimentaris.

Alícia, Fundació Centre Internacional de Cultura de l'Alimentació i Recerca Gastronòmica de Sant Benet, és una fundació creada paritàriament per la Generalitat de Catalunya i Caixa Manresa, que té com a president del Consell Assessor el xef Ferran Adrià i com a assessor executiu el cardiòleg Valentí Fuster.



Alícia, la cuina al país de la ciència


Edu3.cat

Diumenge 29 Festa del Local dels Castellers de Terrassa


Mostra un mapa més gran
Terrassa és una ciutat del Vallès Occidental que, juntament amb Sabadell, exerceix la capitalitat de la comarca. La seva àrea d'influència arriba al quart de milió de persones.Terrassa, plaça castellera.
La ciutat, tot i no pertànyer a l'àrea castellera tradicional, compta des de 1979-80 amb dues de les colles castelleres capdavanteres del país, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Terrassa.

Els Castellers de Terrassa celebraran el proper diumenge 29 de març la seva Festa del Local,
a les 12.00 h
Diada del Local Castellers de Terrassa i Castellers de Cerdanyola

Els Terrassencs varen actuar la setmana passada per la Festa Major del Barri del Palet amb els Castellers de Caldes de Montbui.
Les colles van agafant la forma ...
amb la primavera.


Terrassa és sens dubte la capital del Jazz a Catalunya,una bona ocasió per acostar-nos a aquest estil de música.
Consulteu les propostes pel cap de setmana del 28 i 29 a la web :

JAZZTERRASSA FESTIVAL

Descarregueu-vos la programació completa en pdf aquí

Cap de setmana al cap-i-casal...plaques,castells i platges

El dissabte 28 i diumenge 29 a Barcelona,podem "omplir" l'agenda d'esdeveniments castellers,tot aprofitant per fer una diada d'esplai turístic a la gran ciutat.
Enguany els Castellers de Barcelona celebren els seus 40 anys,però a part d'aquesta celebració també hi ha d'altres importants per la colla degana de la ciutat.


Mostra un mapa més gran
Dissabte 28 de març a les 12.00 del migdia a la Plaça Valentí Almirall, s'inaugurarà la placa que l'Ajuntament de Barcelona-Districte de Sant Martí col·locarà per recordar el primer 4 de 8 amb agulla carregat pels Castellers de Barcelona. Aquest castell va ser aconseguit per la Colla de la ciutat el 9 de novembre de 2008, en aquest mateix indret, en el marc de l'actuació de la Festa Major del Clot.
La colla farà un pilar commemoratiu i haurà pica-pica pels castellers a la seu del Districte.


Diumenge 29 de març a les 12.00 h
Diada castellera de Can Jorba
amb Castellers de Barcelona i Castellers d'Esparreguera
En record dels Trofeus Castellers de Can Jorba els Castellers de Barcelona van instaurar una diada castellera a l’Avinguda del Portal de l’Àngel de Barcelona.




Mostra un mapa més gran

Diumenge 29 de març a les 12.00 h
Diada castellera del Creixement als Jardins de Montserrat (C/Rocafort entre Rosselló i Còrsega) amb Castellers de la Vila de Gràcia,Castellers de Sants i Xiquets de Reus

Aquesta diada permetrà veure la forma de les colles de la ciutat,sobretot dels "borinots". Després de l'espectacular temporada 2008 on van aconseguir,amb solvència,la categoria de colla de nou.
Els reptes d'aquest any són mantenir el nivell,que ja és fer una gran feina...i tot allò que pugui venir de més...alegria!!!

La ciutat sempre ofereix coses a tots aquells que vulguin "badar" una estona,però si el temps acompanya,el millor lloc per descansar i recuperar forces i treure nervis és a la vora del mar.
Les platges de Barcelona estan força be,com que estem en temps de crisis...ens preparem un pícnic,un àpat de carmanyola i busquem una de les platges que més ens agradi...
o fins i tot,a la zona del Moll de la Fusta,la Rambla del Mar,etc

Per veure la posta de sol a la gran ciutat,amb el mar a l'horitzó...després de desenfaixar-nos.

26a. Matança del Porc a Montgai


Mostra un mapa més gran
Montgai és un municipi de la comarca de la Noguera.
Se situa al sud-est de la comarca, al límit amb la d'Urgell, a la riba del riu Sió.
La festa s’inicia el dissabte amb la matança de dos porcs, per continuar el diumenge, sempre a l’entorn d’uns bons àpats, amb un esmorzar popular i un dinar amb botifarra, mongetes i llonganissa.

Programa d'actes
Dissabte 28 de març
15.00 h matança de tres porcs al lloc de costum

Diumenge 29 de març
8.00 h esmorzar popular amb torrades i arengada,fins a les 12.00h
9.00 Bicicletada amb sortida de la Plaça Major
12.30 h Repic de campanes
13.00 h ofici solemne
14.00 h Dinar popular amb mongetes,botifarra i llangonissa
16.00 h cantada d'havaneres

Abans a pagès,quan arribava el temps de matança tots es reunien per treballar i fer festa,moltes d'aquestes tradicions del camp s'estan perdent...aquesta es una bona ocasió per acostar-nos a reviure i a conviure una diada tant assenyalada en el calendari del pagès.Hi ha d'altres tradicions,que podeu veure en el següent vídeo:

Edu3.cat

FIRAGUST a Figueres,productes de qualitat a l'Alt Empordà




L' Empordà és una comarca catalana històrica compresa entre les serres de l'Albera i les Gavarres, que en la divisió comarcal de 1936 quedà dividida en dues comarques administratives, l'Alt Empordà i el Baix Empordà.La ciutat de Figueres, principal nucli urbà i pol econòmic i comercial de l'Empordà, fou designada capital de l'Alt Empordà.
1a. Fira Gust Empordà se celebrarà del 27 al 29 de març (De 11h a 15h i de 18h a 21h) a la Rambla de Figueres , sota una vela de 1.500 metres quadrats.La primera edició reunirà tots els productors adherits a la marca de garantia Producte de l'Empordà.

L'ESCOLA D'HOSTALERIA DE VILAMALLA ACOLLIRÀ EL PROPER DIJOUS 26 DE MARÇ EL SOPAR INAUGURAL DE LA I FIRA GUST EMPORDÀ
L'acte de presentació i sopar, comptarà amb la presència i presentació dels caps de cuina del Restaurant El Bulli, Srs. Marc Cuspinera i Mateu Casañas.

A la fira Gust Empordà es podran degustar Productes de l'Empordà i diferents tastets elaborats per la Cuina del Vent, el col·lectiu gastronòmic de l'Alt Empordà.
En cas de voler assistir al sopar inaugural les places són limitades i que el preu és de 45€.
Per a informació o RESERVES cal trucar al 972 52 55 56 (es reservarà segons ordre de petició).

Hi participaran tots els 32 productors associats a la Marca de Garantia i altres productors com Oli de l'Empordà, la DO del vi Empordà, la poma de Sant Pere Pescador, el Recuit, l’Aigüa de Vilajuïga i el Producte Ecològic de Llegum Vitra. Durant la fira hi haurà degustacions, tallers, demostracions, així com col•loquis i un concurs de cuina, entre d’altres.
La voluntat és promoure els productes autòctons.
Productes:
Arròs de Pals
El conreu de l’arròs a Pals data del segle XV. Segurament, el cultiu d'arròs en aquesta zona fou introduït pels àrabs des de València. A finals del segle XVIII, els terratinents van voler-ne limitar el seu conreu per eliminar les malalties que en aquella època comportava. No va ser fins al 1900 que es va concedir el permís per tornar-ne a plantar. El clima particular de la zona arrossera de Pals, fa produir un arròs de gran qualitat. El clima, fa que la maduració del gra sigui més llarga que en altres zones de menor latitud i que el gra, un cop cuit, sigui més resistent.
Botifarra dolça
Producte de cansaladeria d'alt contingut calòric, elaborat durant tot l'any. És un embotit que es presenta cru, o sec, com si fos un fuet. La seva característica diferencial és que entre els seus ingredients hi ha el sucre, que li dóna un gust dolç molt personal
Brunyols de l'Empordà
Producte de pastisseria elaborat bàsicament amb farina, aigua o llet, llevat de París, sal, matafaluga, greix de porc, oli d’oliva o mantega, llimona, ous, sucre, anís o garnatxa. Els components es barregen, es pasten, es deixen en repòs, se’ls dóna forma d’anella i es fregeixen en oli d’oliva o vegetal. Un cop cuita la massa, s’ensucra. La forma habitual és inflada, com d’una esfera aixafada. La seva textura és compacta tirant més aviat a densa. Una de les seves característiques diferencials és el lleuger gust de matafaluga.
Ceba de Figueres
De sabor dolç i sense picor -característiques aportades per les condicions climàtiques i geogràfiques de l'Empordà- és una ceba produïda a l’Empordà. Es recol·lecta en els mesos de juny i juliol.

DO Empordà
Els vins rosats d'aquesta DO es fan amb les varietats de raïm carinyena, garnatxa negra i lledoner, i són afruitats, moderats i molt saborosos. Els negres es fan amb varietats com la garnatxa o la cabernet sauvignon i són afruitats i lleugers. Els blancs es fan amb macabeu, xarel·lo, chardonnay i garnatxa blanca, i són frescos i saborosos. També s'hi fa la garnatxa de l'Empordà, un vi dolç elaborat a partir d'aquesta varietat de raïm blanc, i el moscatell.

Oli de l'Empordà
L'oli de l'Empordà és un oli de qualitat basat en varietats autòctones de la zona, com l'argudell, la corivell o la verdal, i arbequines. És una zona amb una llarga tradició d'elaboració d'oli, on la presència de la tramuntana obliga a realitzar la recollida de forma artesanal, quan les olives encara són una mica verdes

Osona,país d'hoquei ...i de castells


La comarca d'Osona te una gran tradició en el món del hoquei sobre patins,amb grans clubs (Pati Vic,Voltregà,etc) i una gran quantitat de nens en els nivells base. La ciutat de Vic esta de celebració per la victòria del Pati Vic a la competició del passat cap de setmana,amb victòria davant del Barça als darrers moments.
A Osona és un esport popular el hoquei,com ho són els castells...per això la presència de la colla osonenca a plaça,fent un pilar de benvinguda a l'equip vigatà i afegint-se a les celebracions del triomf...
Cal felicitar als vigatans...i ara a per la lliga.Aquest esport tant "català",7 dels 8 equips de la lligueta final són catalans,esta arrelat a les viles del nostre país :Reus,Igualada,etc...com ho estant també les tradicions populars com els castells.

Sabadell...cap de setmana de calçots i castells


Mostra un mapa més gran

Sabadell és una ciutat de la comarca catalana del Vallès Occidental, de la qual és actualment cocapital (juntament amb Terrassa). És la segona ciutat en població de la seva comarca i la cinquena de Catalunya,amb més de 200.000 habitants.Sabadell va ser la ciutat capdavantera en la revolució industrial catalana del sector tèxtil.Coneguda amb el sobrenom de la Manchester catalana.

Els castellers de Sabadell tindran el proper cap de setmana la diada d'inici de temporada,el diumenge 29 de març actuaran amb la companyia dels Minyons de Terrassa i de la colla osonenca dels Sagals d'Osona.
La colla vallenca de Sabadell,coneguts com "saballuts",faran honor al seu nom i escut i la vigilia de l'actuació faran la seva calçotada.Això serà dissabte 28.
Aquesta temporada els saballuts celebren el seu 15è. aniversari,al llarg de la temporada hi hauran diverses activitats per commemorar l'esdeveniment.
Un dels canvis ha sigut la "actualització" del nou escut de la colla : Sobre un fons groc s'alça un castell de cebes, cada una incorpora els colors de l'uniforme dels castellers (verd, blanc i negre). A la part inferior, el nom de l'entitat, Castellers de Sabadell.

Programa del cap de setmana:
Dissabte 28 de març a les 13.00 fins 16.00 Calçotada saballuda

Diumenge 29 de març a les 12.00 al Passeig de Manresa
Diada castellera amb els Castellers de Sabadell,Minyons de Terrassa i Sagals d'Osona

Els castellers de Sabadell van acabar tretzens la darrera temporada,dos posicions per damunt dels osonencs,els seus castells sostre són la torre de set,el 3d7s i 4d8


La darrera vegada que els Sagals varen actuar a Sabadell,va ser farà 2 anys...per la Tripleta del 2007
Les imatges estan repartides amb tres vídeos:

Pilar de 4 d'entrada i 5d7




4 de 7 amb agulla




4 de 7 i pilar de 5 de cloenda



Gastronomia
La cuina del Vallès te particularitats pròpies,plats autòctons com la "Terregada" un desdejuni a base de freixures de be i sang de porc,o la "Palaudina" un pastís d'ametlla i xocolata. També hi podem trobar plats tradicionals,els plats amb mongetes (Mongeta del Ganxet del Vallès,varietat de mongeta blanca molt arrelada a la zona),peus de porc,conill a la sabadellenca,etc. Altres productes de la zona amb especial rellevància son el tomàquet de Montserrat i la tòfona negre.
Per més informació de restaurants,adreces i telèfons
Guia de restaurants de Sabadell

Unes imatges de la ciutat de Sabadell,per anar prenen mides...


Fotos actuació a Santa Eulàlia de Riuprimer 2009




La diada castellera del diumenge passat,22 de març,a Santa Eulàlia de Riuprimer va deixar un resultat satisfactori,malgrat els pocs efectius de les dos colles: els Sagals d'Osona i els Castellers de la Vila de Gràcia.
Una diada aprofitada per la tècnica per fer un taller de castells per a la mainada de la vila,una bona manera de "sembrar" per mirar d'engrescar nous castellers pels poms de dalt,la temporada és molt llarga i s'han de tenir recanvis.
Els d'Osona van descarregar el 3d7,4d7 i un 3d6 aixecat per sota. Els graciencs un 4d6a,un 4d7 i un 5d6.
D'aquí a 15 dies ja tenim el Mercat del Ram a sobre...enguany degut a que Setmana Santa es baixa,el diumenge de Rams el tenim molt aviat en el calendari,es farà tot el que es podrà...